x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştefan Andrei: "Ceauşescu şi-a dorit să devină Stalinul României"

Ştefan Andrei: "Ceauşescu şi-a dorit să devină Stalinul României"

31 Iul 2010   •   00:00

Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României în perioada comunistă, a dezvăluit, în cadrul emisiunii "3x3" de la Realitatea Tv, că Nicolae Ceauşescu şi-a dorit încă din tinereţe să deţină puterea absolută, controlul pe care l-a avut asupra unor membrii marcanţi ai regimului făcând aproape imposibilă deturnarea destinului pe care şi-l asumase.
"Ceauşescu a spus, în tinereţe, la Scorniceşti, că vrea să ajungă "Stalinul" României. Asta a fost dorinţa sa încă de la început. Chiar dacă, la un moment dat, Gheorghe Gheorghiu Dej ar fi vrut să-l îndepărteze pe Ceauşescu, acest lucru nu ar fi fost posibil deoarece fostul dictator avea de partea sa toţi prim-miniştrii.", a declarat Ştefan Andrei.
Implicat în operaţiunile de plată ale datoriei externe, în calitate de viceprim-ministru al ultimului guvern comunist al României, Ştefan Andrei s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea ca Ceauşescu să fi avut un cont bancar secret în străinătate."Ceauşescu nu avea bani depuşi în străinătate. Ceauşescu nu îşi imagina că va fi schimbat. Am fost viceprim-ministrul Comerţului exterior în momentul în care s-a plătit datoria externă. A fost o catastrofă, pentru că am început anul 1989 cu niciun ban pentru import, fără niciun dolar pentru import. Toţi banii au mers la datoria externă. Am vândut la ţările socialiste şi am obţinut materiile prime în locul banilor pe care trebuia să îi dăm. La plata datoriei externe am scuturat toate conturile. La Banca Română de Comerţ Exterior era un cont pe care şi eu îl cunoşteam, însă doar atât", a spus Ştefan Andrei.

Totodată. Ştefan Andrei a declarat că, deşi România era implicată în afaceri mai puţin licite cu armament, care, bineînţeles, nu se puteau  desfăşura fără să fi primit acordul său, Ceauşescu a dorit să nu fie implicat în mod oficial."Mai exista şi un cont al armatei. Ceauşescu a făcut o manevră: văzând că plătesc datoria externă şi că va trebui să vindem armament şi la iranieni şi la irakieni, chiar în Africa de Sud, m-a chemat pe mine şi pe generalul Stănculescu şi a spus că rapoartele pentru vânzarea armamentului nu i le mai prezentăm lui ci mie, lui Ştefan Andrei. Nu vroia să apară numele lui. Trebuia să mai facem şi lucruri necurate şi nu voia să apară numele lui", a mai spus fostul ministru de Externe al lui Ceuşescu.
Referindu-se la recentul sondaj în care 41% dintre români l-ar vota preşedinte pe fostul dictator, Ştefan Andrei şi-a exprimat opinia că de fapt este un vot pentru fostul regim, care oferea mai multă stabilitate, şi nu pentru Ceauşescu personal.

×
Subiecte în articol: observator