x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stelian Fuia, ministrul Agriculturii: În România nu se moare de foame pentru că oamenii au un porc, o găină, o vacă prin curte

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii: În România nu se moare de foame pentru că oamenii au un porc, o găină, o vacă prin curte

02 Mar 2012   •   10:11
Stelian Fuia, ministrul Agriculturii: În România nu se moare de foame pentru că oamenii au un porc, o găină, o vacă prin curte

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia spune ca agricultura romaneasca in 2012 arata "ca un motor bun care trebuie turat" si ca "in Romania nu se moare de foame pentru ca oamenii au un porc, o gaina si o vaca prin curte". Seful de la Agricultura considera ca atragerea fondurilor europene este o prioritate si ca ministerul are nevoie de mai mult eficienta si organizare pentru ca "exista o traditie a birocratiei care consuma timp si energie".

"Agricultura romaneasca arata ca un motor bun care trebuie turat. In 2012 sunt cateva directii de prioritate pentru agricultura: mai multe fonduri europene atrase, mult mai putina evaziune si dezvoltarea bazei economice rurale. Primul lucru: pentru atragerea fondurilor europene, noi, la Agricultura avem un obiectiv de un un miliard de euro pe primul trimestru, iar pe total, tinta este 2,4 - 2,6 miliarde de euro atrasi in Agricultura, din sase miliarde, cat are Guvernul. Al doilea lucru: pentru combaterea evaziunii, exista actiuni la nivelul intregului Guvern, iar agricultura nu va face exceptie si veti vedea in perioada urmatoare demersuri si in privinta evaziunii in panificatie si legume si fructe. Pentru a treia directie legata de dezvoltarea economiei rurale, voi depune in Parlament proiectul privind impozitarea terenurilor nelucrate, voi avea o serie de discutii in tara cu micii fermieri, tocmai pentru discutarea cadrului imbunatatire a finantarii si activitatii micilor fermieri", a declarat Stelian Fuia, intr-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul este de parere ca o agricultura performanta in Romania nu se poate face "cu 2-3 hectare si o vaca si un porc in fata casei".

"Discutam mult despre nevoia de fonduri in agricultura, insa nu spunem nimic despre nevoia de productivitate, eficienta si organizare in agricultura, la fel de importante ca munca. Nu avem inca o mentalitate de agricultura performanta ca motor economic, ci mai degraba de agricultura de subzistenta. Avem un potential agricol prea bun pentru a-l irosi pe faramite, fiecare, in batatura lui. Aici este o datorie a autoritatilor si a ministerului, dar si a fermierilor sa inteleaga ca prin organizare si prin asociere pot fi mai eficienti. Efortul de modernizare a agriculturii trebuie accelerat, sustinem informarea pentru accesarea de fonduri in vederea transformarii fermelor de subzistenta in ferme mijlocii, pentru atragerea oamenilor tineri care vad ferma nu ca pe o sursa de hrana, ci ca pe o afacere si sursa de profit", a spus Fuia.

Intrebat cum pot fi producatorii nostri stimulati sau determinati sa nu-si mai vanda marfa pe marginea drumului, ministrul Agriculturii a declarat ca trebuie gasit "un mod de lucru al femierilor cu hipermarketurile".

"Sustin, nu de acum, ci de cand eram presedinte al Comisiei de agricultura, nevoia discutiei intre reprezentantii marilor magazine si ale fermierilor pentru organizarea unor centre de colectare a produselor care sa intre ulterior in vanzarea supermarketurilor. Voi avea discutii cu fermierii in urmatoarele 2-3 luni pentru a gasi o formula de organizare si dialog pentru a ajuta produsele lor sa ajunga mai usor pe raft", a spus Fuia.

Legat de masurile impotriva evaziunii fiscale, Stelian Fuia a declarat ca "trebuie intarite instrumentele de actiune ale statului si trebuie actionat".

"Cand cineva infiinteaza 10 de firme fantoma ca sa fenteze statul la TVA, problema nu este lipsa legii, ci lipsa fricii de lege. Dificultatile economice produse de criza contribuie la amplificarea fenomenului evazionist, veniturile scad, presiunea fiscala creste, iar reflexul este transferul spre economia la negru".

Intrebat ce vrea sa schimbe in sistemul agricol din Romania, ministrul Fuia a spus ca "este necesar sa se treaca la o agricultura pentru locuri de munca si pentru productivitate".

"Este adevarat ca in Romania nu se moare de foame pentru ca oamenii au un porc, o gaina si o vaca prin curte, dar ideea este de a trece de la aceasta agricultura 'pentru 4 persoane', la o agricultura pentru locuri de munca si pentru productivitate. Si amintesc aici si un program de informatizare in mediul rural pe care l-am discutat si cu comisarul Dacian Ciolos si care are in vedere tocmai crearea unei retele de informare rapida pentru oamenii din mediul rural pentru a sti de unde si cum pot fi intocmite dosarele de finantare", a conchis ministrul Agriculturii.

×