x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STERLING RESOURCES / Laudă cu şmecheriile deja făcute

STERLING RESOURCES / Laudă cu şmecheriile deja făcute

de Adrian Mogos    |    12 Mar 2009   •   00:00

Ieri, 11 martie 2009, Sterling Resources a anunţat cu mare satisfacţie că a semnat un contract de concesiune deja pus la cale mai demult, după cum am scris la vremea aceea, cu Melrose Resources.



Conform contractului, Melrose va fora în platformele Pelican XIII şi Midia XV. Documentul fusese deja anunţat publicului la 5 decembrie 2008, cu toate că hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga a fost dată la 3 februarie 2009. Conform acestui contract, Melrose va avea dreptul de a beneficia de 32,5% din ceea ce se va exploata din cele două platforme în contul a 12 milioane de dolari pe care Sterling i-a luat pe datorie de la Melrose. De asemenea, conform comunicatului Sterling publicat în media canadiană (tmc.net), Melrose va avea grijă de investiţiile făcute de Sterling, câteva zeci bune de milioane de dolari, în proiecte asociate cu câmpurile de exploatare Doina şi Ana de la Midia XV. Sterling va rămâne în schimb, aşa cum se laudă, cu 32,5% din aceste câmpuri.

Know-how
Câmpul Midia XV conţine câmpuri de gaze încă neexploate din Doina şi Ana, aprobări care urmează a fi date în 2010, tot conform Sterling. Ceea ce înseamnă că administratorii Sterling ştiu încă de pe acum ce reacţie vor avea autorităţile române anul viitor. Majoritatea costurilor asociate forărilor nu vor fi atrase până în 2010, atunci când acţiunile din primul câmp vor fi aprobate şi securizate financiar. Este evident că şi-au luat măsuri de siguranţă pentru a putea explica acţionarilor eventualele reacţii ale autorităţilor române. Sterling dezvăluie că aceste posibile exploatări din Marea Neagră au fost făcute împreună cu Melrose, tocmai datorită priceperii celor din urmă în ce priveşte hidrocarburile din Marea Neagră. Acest acord de exploatare, spune Stewart Gibson, director executiv al Sterling, este reflectarea unei exploatări de succes în aceste câmpuri. Este evident faptul că aceste companii, cu ajutorul autorităţilor, ştiau exact ce trebuie să facă, iar faptul că, la câteva luni de la anunţarea deciziei Curţii, ei explică acţionarilor ce mândre realizări au nu este decât o recunoaştere a pilelor şi a relaţiilor pe care le-au avut sau poate încă le au în Guvernul României.

×
Subiecte în articol: observator sterling