x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri

Ştiri

28 Noi 2008   •   00:00
Ştiri

ŢULUŞ N-A GREŞIT!: Secţia pentru procurori a CSM nu a confirmat ieri verdictul pus de inspectorii judiciari ai Consiliului în cazul procurorului DNA Doru Ţuluş.

Concret, membrii Secţiei au decis ieri cu trei voturi “pentru” şi unul “împotrivă” că Doru Ţuluş nu a încălcat codul deontologic al magistratului, deşi anterior Inspecţia Judiciară (IJ) constatase fix contrariul. Ţuluş a fost acuzat de IJ că a încălcat Codul dentologic prin faptul că nu a înregistrat imediat în Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală unele plângeri şi sesizări cu caracter penal şi a clasat o altă cauză, deşi nu există acest termen în procedura penală.

OPC CLUJ
Peste 170 de centrale termice au fost retrase de la comercializare de pe piaţa clujeană ca urmare a unui control al OPC. Din cei 14 comercianţi verificaţi, 12 nu respectau normele de comercializare ale centralelor termice, motiv pentru care au fost întocmite sancţiuni contravenţionale şi s-au aplicat nouă amenzi.

100.000 DE BRAZI
Romsilva comercializează în acest an peste 104.400 de pomi de Crăciun din care 62.000 vor fi brazi, diferenţa reprezentând alte specii de răşinoase. Preţurile minime de comercializare a brazilor direct către populaţie vor varia, în funcţie de înălţimea pomilor, între 20 lei şi 30 lei, iar pentru molizi şi alte răşinoase între 10 lei şi 20 de lei. Preţurile nu includ TVA.

PANĂ DE CURENT LA CLUJ
Contribuabilii clujeni au aşteptat ieri, dimineaţă două ore pentru a achita contribuţiile la bugetele de asigurări. Sistemul informatic al Casei de Pensii (CP) Cluj s-a blocat spre disperarea contribuabililor. Problema a fost rezolvată abia spre prânz, aproape de sfârşitul programului de la lucru la ghişeele CP. Directorul instituţiei a afirmat că vina le aparţine contribuabililor, pentru că vin să-şi achite contribuţiile “pe ultima sută de metri”, paralizând sistemul. (L.A.)

TAXE JUDICIARE
Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind plata taxelor judiciare de timbru, propunând ca justiţiabilii să poată plăti acestă taxă şi online de la 1 martie 2009. Proiectul are ca scop diversificarea modalităţilor de plată a taxelor de timbru şi unificarea practicii din instanţe în privinţa hotărârilor judecătoreşti ce ţin loc de act autentic.

“AUTISM BAIA MARE”
Opt părinţi au înfiinţat la Baia Mare, o asociaţie unde copiii care suferă de autism pot face terapie comportamentală. “Cei mai mulţi dintre copiii care vin la terapie sunt recuperabili, pentru că nu au dizabilităţi asociate şi nu sunt cu retard. Iar munca celor trei terapeuţi este fantastică”, spune Iolanda Sztrelenczuk, unul din membrii fondatori. Toţi cei interesaţi pot lua legătura cu Florina Matei, preşedintele asociaţiei, la telefon 0745.66.15.70 sau pe autismbaiamare@gmail.ro.

INCENDIU ÎN TABĂRĂ
Trei module din tabăra de sinistraţi din Tecuci au fost distruse într-un incendiu. Flăcările nu au făcut victime. Cei patru copii şi şase adulţi care locuiau în modulele care au ars ieri au fost mutaţi temporar într-una dintre locuinţele aflate în apropierea taberei de sinistraţi. Incidentul s-a produs din cauza unui contact imperfect la o priză triplă ce alimenta un calorifer electric cu ulei.

FUNDĂ ROŞIE PE CORSO
Principala arteră pietonală din Oradea – Corso – a fost străbătut ieri la amiază, în tăcere, de un grup de elevi, studenţi medicinişti şi chiar jandarmi. Ei au încercat să atragă atenţia asupra efectelor infectării cu virusul HIV, sărbătorind în avanpremieră “Ziua luptei împotriva SIDA”, care se aniversează la 1 decembrie. (T.I.)

PETRILA – IAR ÎN ŞUT
Activitatea la mina Petrila a fost reluată ieri. Timp de 12 zile minerii nu au mai intrat în şut, după tragedia de la 15 noiembrie. În subteran s-au efectuat lucrări de consolidare a construcţiilor de izolare a zonei afectate. O comisie tehnică formată din experţi a efectuat verificarea tuturor lucrărilor miniere active de la EM Petrila, în vederea evaluării stării generale de securitate a minei şi a decis ca activitatea să fie reluată cu două capacităţi de producţie active. Orizontul 231, unde a avut loc accidentul rămâne închis. (M. Hihn)

RADET PLĂTEŞTE
Regia Autonomă de Distribuţie a Energie Termice (RADET) îşi va plăti datoria de 50 de milioane de lei către Apa Nova săptămâna viitoare. De asemenea, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) îşi va primi banii astăzi, a declarat Virgil Ramba, directorul general al RADET. ELCEN ameninţa săptămâna trecută că Bucureştiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură deoarece trebuie să plătească o datorie de 86 de milioane de dolari către furnizorul de gaze WIEE. (D. I.)

DIRECTOR BĂTUT
Directorul Şcolii nr. 13 din Ploieşti a fost bătut de tatăl unui elev. Tatăl era nemulţumit că profesorul a refuzat să falsifice o foaie matricolă. Se pare că tatăl voia ca pe foaia matricolă să scrie că fiul său absolvise cinci clase, când de fapt terminase doar patru. Poliţiştii i-au întocmit părintelui furios dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire. Toţi cei 22 de profesori ai şcolii spun că vin să predea la ore cu frica în sân. Le este teamă să dea note proaste ca nu cumva părinţii elevilor să se răzbune. (Laura Calciu)

AUTORIZAŢII TAXI
Persoanele fizice şi juridice înscrise pe listele de aşteptare la Primăria Capitalei pentru obţinerea autorizaţiilor de taxi sunt obligate, pentru a-şi menţine poziţiile pe liste, să-şi actualizeze dosarele conform noii legi până la sfârşitul lunii. La 3 decembrie vor fi afişate listele cu transportatorii autorizaţi care pot participa la o eventuală nouă procedură de atribuire a autorizaţiilor. Listele vor fi afişate la Registratura municipalităţii şi pe site-ul instituţiei. În lista de aşteptare se poate înscrie doar o singură dată orice transportator autorizat.

PRECIZARE
Dintr-o eroare de tehnoredactare, numele autorului interviului apărut în ediţia de ieri cu titlul “Îmbătrâneşte ideea Unirii?” a apărut greşit tipărit. Realizatorul interviului cu scriitorul Mihai Cimpoi se numeşte Mircea Radu Iacoban, şi nu Mircea Radu Iacob, cum a fost publicat. Facem cuvenita rectificare, prezentând scuze autorului.

×
Subiecte în articol: observator