28 martie 2009
CHINA NU E VERDE
Numărul tot mai mare de proiecte aflate în curs de desfăşurare în acest an îngreunează monitorizarea şi controlarea situaţiei mediului înconjurător din China, potrivit oficialilor din partea Ministerului Mediului, informează agenţia de presă Xinhua. "Conflictul dintre dezvoltarea economică pe termen scurt şi monitorizarea mediului va fi aprigă", a declarat Zhang Lijun, ministrul Mediului din China. Autorităţile locale compromit standardele de mediu când aprobă proiecte benefice pentru creşterea economică. Există firme care ar sacrifica mediul pentru a obţine profit, a arătat Zhang.
OCEANE MAI CALDE
Procesul accelerat de încălzire a Oceanului Atlantic din ultimii 30 de ani poate fi explicat în mare parte prin diminuarea furtunilor de nisip din Sahara şi printr-o activitate vulcanică mai redusă în zona tropicelor, conform unui studiu publicat în SUA, informează AFP. Autorii studiului au combinat datele obţinute de la sateliţi cu privire la praf şi la alte particule aflate în suspensie în atmosferă, particule ce reflectă lumina solară, cu diferitele modele climatice pentru a evalua efectul asupra temperaturii apelor de suprafaţă ale Atlanticului. Ei au ajuns la concluzia că încălzirea Oceanului Atlantic a început în urmă cu 26 de ani.
DEZASTRU ÎN NORD
Trimisul special al Rusiei în regiunea arctică a declarat într-un interviu că ţara sa nu va sta deoparte în cursa pentru resursele Arcticii, în condiţiile în care încălzirea globală le face tot mai accesibile, scrie Reuters. Oamenii de ştiinţă afirmă că gheaţa se topeşte atât de repede în regiune, încât exploatările de gaze şi petrol vor deveni o rutină, iar transportoarele vor putea urma o rută mult mai scurtă din Atlantic în Pacific. Perspectivele deschise de schimbările climatice în cursa pentru resurse a declanşat o competiţie dură între state, iar Statele Unite şi Rusia sunt principalele competitoare.
Citește pe Antena3.ro