x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Iul 2009   •   00:00

2 iulie 2009

CETĂŢENIE EXPRES
Guvernul a decis printr-o hotărâre reacordarea cetăţeniei române fostului ambasador al Israelului la Bu­cureşti, Sandu Mazor. Hotărârea pu­blicată luni în Monitorul Oficial a fost dată expres pentru Mazor. Aceasta precizează că reacordarea cetă­ţe­niei se face cu menţinerea domi­ciliului în Israel. Ma­zor ceruse în 2003 anularea cere­rii de acordare a cetăţeniei, ex­pli­când atu­nci că doreş­te doar paşaport ro­mâ­n­esc, nu şi alte drepturi.

GENERALUL CHIŢAC
Medicii de la Spitalul Fundeni nu au dat recomandare pentru intervenţia de splinectomie în cazul lui Mihai Chiţac, eliberat temporar din penitenciar, pentru această operaţie. Externarea lui Mihai Chiţac deschide calea reluării dis­cu­ţiilor în proces, dacă instanţa va fi se­sizată de spital, penitenciar sau chiar Chiţac. Tribunalul Militar a de­cis, la 17 iu­nie, eliberarea lui Mihai Chiţac pentru o lună, instanţa admi­ţând cererea de întrerupere a execu­tă­rii pedepsei pentru internare, după ce acesta a fost programat pentru ope­raţie.

CAZUL TIMOFTE
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a comunicat procurorilor DNA că va solicita recuperarea prejudiciului în dosarul lui Radu Timofte, judecat pentru achiziţionarea ilegală a unei locuinţe de serviciu. Procesul în care fostul şef al SRI, Radu Timofte şi alţi patru foşti şi actuali angajaţi ai SRI au fost deferiţi justiţiei de pro­curorii DNA, va începe la 16 sep­tem­brie la Judecătoria Sectorului 1. Pentru recuperarea prejudiciului, pro­curorii au dispus instituirea se­ches­tru­lui asupra apartamentului cumpă­­rat de fostul director SRI.

MORT ÎN IOR
Un bărbat a fost descoperit ieri dimineaţă spânzurat pe insula din Lacul IOR, de agenţii BGS. Acesta nu avea adăpost şi dormea adesea în scă­rile de bloc din împrejurimi. "Omul a fost găsit într-un loc retras, la aproximativ 10 metri de o potecă din parc, într-o zonă cu vizibilitate redusă. Lân­gă el a fost găsită o cutie de bere şi se pare că era un om fără adăpost", a declarat reprezentantul firmei BGS, Antoniu Ungureanu.

COD ETIC
Adoptat ieri în şedinţa Guvernului, Codul etic interzice angajaţilor Po­li­ţiei sau Jandarmeriei "să se plimbe" după serviciu cu o persoană cunoscută ca infractor sau să accepte avantaje în exercitarea misiunii. Codul clarifică totodată în ce condiţii se pot acorda sponsorizări forţelor de ordine şi interzice acceptarea de poliţişti a unor avantaje personale sau de serviciu. Codul se aplică şi jandarmilor, garantându-le dreptul la despăgubiri de sănătate sau de viaţă.

FĂRĂ APĂ CALDĂ
Peste 100.000 de piteşteni au rămas de ieri dimineaţă fără apă caldă, du­pă ce SC Termoficare 2000 SA nu mai poate încheia un alt contract cu un agent de furnizare a ga­ze­lor, în­trucât se află în procedură de insolvenţă. Societatea are da­torii de 240 de milioane de lei şi nu mai primeşte gaze. Oficialii Pri­măriei Pi­teşti au anun­ţat că sistarea apei calde în mu­ni­cipiu ar putea dura chiar şi o lună şi jumătate. (Elly Cîrstea)

PRINS ÎN ROMÂNIA
Ofiţeri ai Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Cri­minale l-au depistat ieri într-un ho­tel din Bucureşti pe W. BEN-ZION, urmărit internaţional prin Interpol Wiesba­den. Pe numele acestuia auto­ri­tă­ţile germane au emis în anul 2008 mandat european de arestare pentru să­vâr­şirea infracţiunii de eva­ziune fiscală, prejudiciul fiind evaluat la 7.400.000 de euro. W. BEN-ZION a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucu­reşti.

TICHETE DE SĂNĂTATE
Pachetul de servicii medicale de ba­ză, care reglementează serviciile la care au dreptul asiguraţii în siste­mul public, va fi supus dezbaterii publice începând de astăzi, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
El va intra în vigoare la 1 septembrie îm­preu­nă cu tichetul de să­nă­ta­te, prin ca­re românii îşi vor plăti ac­te­le medica­le. Un ti­chet va cos­ta 350 de lei pe an şi va fi oferit gratuit persoane­lor asistate so­cial. (M.D.)

×
Subiecte în articol: observator