x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Iul 2009   •   00:00

5 iulie 2009



ORADEA / Lovită de mobilierul băncii
O fetiţă în vârstă de 3 ani a murit, ieri, după ce un corp de mobilier a căzut peste ea în timp ce se afla împreună cu mama sa în sediul unei bănci din municipiul Oradea. Potrivit directorului Spitalului Judeţean din Oradea, Florian Bodog, fetiţa a fost în stare extrem de gravă şi pe drumul spre spital a fost resuscitată de şase ori, echipa medicală care a venit la locul accidentului găsind-o în stop cardio-respirator. Potrivit acestuia, micuţa locuia numai cu mama şi cu fraţii ei, tatăl său fiind plecat în Statele Unite.

CE / O altfel de finanţare
Comisia Europeană (CE) a propus crearea unui nou instrument de microfinanţare care să ofere microcredite IMM-urilor şi persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă şi doresc să înceapă o afacere. Microcreditul în UE va acorda împrumuturi mai mici de 25.000 de euro, destinate microîntreprinderilor cu mai puţin de zece angajaţi şi şomerilor sau persoanelor inactive, dar care nu au acces la servicii bancare tradiţionale. Comisia estimează că noul instrument de microfinanţare va începe să funcţioneze în 2010.

METROREX - Circulaţie modificată
Metroul circulă de ieri direct între staţiile Pantelimon - Dristor şi Anghel Saligny (Linia de Centură) - Industriilor, fără transbordare la Eroilor şi Nicolae Grigorescu, în urma finalizării lucrărilor de construcţii şi de modernizare. Circulaţia trenurilor direct pe traseele Pantelimon - Nicolae Grigorescu - Eroilor - Gara de Nord - Piaţa Victoriei - Dristor şi Linia de Centură - Nicolae Grigorescu - Eroilor - Industriilor are loc în urma finalizării lucrărilor de construcţii montaj pe racordul Nicolae Grigorescu - Anghel Saligny (Linia de Centură) şi a lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de control al traficului pe secţiunea Gara de Nord - Dristor 2.

BUCUREŞTI / Protest pentru Catedrala Sf. Iosif
Astăzi, la ora 12:00, Grupul Civic Bucureşti, Asociaţia EcoAssist, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia EcoCivica organizează vizavi de Catedrala Sf. Iosif un miting de protest. ONG-urile contestă astfel decizia Curţii de Apel Ploieşti în cazul Catedralei Sf. Iosif. Arhiepiscopia Romano-Catolică, care a pierdut definitiv procesul cu dezvoltatorul clădirii ia în calcul apelarea la căile extraordinare de atac. Proiectul vizează construirea lângă monumentul istoric a unui imobil de 75 metri înălţime.

ARAD / Captură-record de parfumuri
Aproximativ 38 de tone de parfumuri susceptibile a fi contrafăcute au fost găsite în două automarfare turceşti, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand. Cele două tiruri erau conduse de cetăţeni turci, care ar fi trebuit să transporte produse textile în Germania. Cei doi şoferi sunt cercetaţi pentru "punere în circulaţie fără drept a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată", bărbaţii riscând amenzi de câte 10.000 de lei. Aceasta este cea mai mare captură de acest fel din ultimii ani de la frontiera arădeană.

MARAMUREŞ / 80 de case inundate

11 localităţi din zona de sud-est a judeţului Maramureş au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele 24 de ore, fiind inundate 80 de case şi 225 de anexe gospodăreşti. Apele au ieşit din matcă şi au produs pagube pe 190 de hectare de teren arabil cultivat şi 120 hectare de păşuni şi fâneţe. Au fost colmatate 310 fântâni, precum şi şapte poduri şi 75 de podeţe. Torenţii au inundat două diguri şi o apărare de mal, dar şi 400 de metri de drumuri judeţene şi 300 de metri de drumuri comunale. Cel mai grav afectat a fost drumul comunal din satul Stejera, pe care nu se poate circula cu autoturisme.

×
Subiecte în articol: observator