x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Iul 2009   •   00:00

10 iulie 2009



PROGRAMUL EURO 200
Programul Euro 200 privind acordarea unui ajutor financiar pentru stimularea achiziţionării de calculatoare va fi aplicat şi în 2009. Astfel că aproape 25.000 de elevi vor putea beneficia de acesta. Nu­mărul total de beneficiari a fost stabilit la 24.658, iar venitul maxim brut lunar pe membru de familie pentru care s-a acordat ajutorul fi­nan­ciar a fost de 14,91 lei. Programul guvernamental a fost iniţiat în urmă cu cinci ani.

CINEMATECA

În această vară, filmele bune vin de la Jurnalul Naţional. Din 12 iulie, o dată cu noul Jurnal de Du­mi­nică, va debuta şi Colecţia Cinemateca - filme importante ale cinema­to­grafiei ro­mâ­neşti şi care până în pre­zent nu au fost editate pe suport DVD. DVD-urile vor fi ambalate în digipack-uri cartonate cu un design elegant,să reziste peste ani. "Ve­ro­nica" este primul ti­tlu. Cine nu-şi aduce aminte de feti­ţa or­fană, căreia Zâna cea bună îi dă­ru­ieş-te de ziua ei o traistă vrăjită? Dar pentru că refuză să îm­partă bu­cu­ria cu ceilalţi copii, Zâna o pedep­seşte. Un film numai bun de privit alături de cei dragi într-o seară de du­minică.  

ÎNTĂRZIERE TREN
Sute de călători au aşteptat ieri trei ore în trenuri şi în gări în ju­de­ţele Hu­nedoara şi Alba, du­pă ce garniturile au avut întâr­zieri din cau­za unui plop doborât de vi­jelie peste liniile de înaltă tensiune. Ini­ţial, circulaţia feroviară s-a întrerupt doar pe un singur fir, însă angajaţii CFR au fost ne­voiţi să o blo­cheze pentru a înlocui liniile de înaltă tensiune. Circulaţia fe­roviară a fost reluată ieri.

HOŢ ÎMPUŞCAT

Un bărbat care a furat geanta unei femei a fost împuşcat ieri de un po­liţist pe o stradă din Sectorul 2 din Bucureşti. Femeia a sunat la 112, iar un echipaj a sosit la faţa locului. Ho­ţul a fost recunoscut şi a fost somat de poliţişti, iar după două focuri de avertisment, unul dintre agenţi a tras în direcţia acestuia, împuşcându-l în piciorul drept. Bărbatul a fost internat la Spitalul de Urgenţă Flo­reasca, pentru a fi operat la gambă.

CONDAMNAT PE VIAŢĂ
Nicolae Romulus Mailat a fost condamnat ieri la închisoare pe viaţă în recursul judecat la Curtea de Apel din Roma. Românul va fi ţinut timp de şase luni într-o celulă izolată. Avocatul lui Mailat vrea să conteste de­ci­zia la instanţa supremă. Iniţial, Mai­lat fusese condamnat la 29 de ani de închisoare pentru uciderea Giovannei Reggiani, dar procurorii au făcut recurs. Într-un alt proces, programat în oc­tombrie, Romulus Mailat va fi judecat şi pentru denunţ calomnios.

MUZEUL SATULUI
Reprezentanţii Muzeului Naţional al Satului s-au reu­nit, ieri, într-o conferinţă de presă. Sub în­dem­­­nul "Salvaţi Muzeul Satului!", con­ducerea şi-a exprimat dorinţa de a prelua ad­ministrarea Teatrului de Vară He­răs­trău. Ministerul Culturii (MCC) a sus­ţinut acest pro­iect şi a dat liber fie­că­rui cetăţean la întocmirea unor... pe­tiţii. Programul "Omul care dărâmă locul", a fost ela­borat de MCC în ur­ma evenimentului din 17 iunie, când Mu­zeul Naţio­nal al Satului a fost expus distrugerii. (A.A.)

×
Subiecte în articol: observator