x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Iul 2009   •   00:00

30 iulie 2009



BUCUREŞTI BĂNEASA ŞI PANTELIMON / Trafic feroviar închis noaptea, între 4-20 august
Circulaţia feroviară va fi închisă şase ore pe noapte, între orele 00:01 şi 06:10, în perioada 4-20 august, între staţiile Bucureşti Băneasa şi Pantelimon, din cauza unor lucrări la pasajul Pipera - Tunari. Din acest motiv, traseul trenurilor de călători Bucureşti ­ Constanţa şi retur va fi modificat. Astfel, trei trenuri de călători spre şi dinspre litoral, un Accelerat şi două Rapid, vor circula deviat prin Mogoşoaia.

MARAMUREŞ / Doarme pe scările Prefecturii
Un bătrân în vârstă de 73 de ani, din comuna Suciu de Sus, doarme de trei zile pe scările Prefecturii Maramureş şi refuză să mănânce. El cere prefectului Sandu Pocol să îl ajute la punerea în posesie a 2,5 hectare de teren pentru care se judecă în instanţă de 20 de ani.
Gavril Pop a spus că a avut peste 30 de procese pe rol şi are senzaţia că atât primarul din comună, cât şi instanţele de judecată sunt împotriva lui. În mod legal, bătrânul ar trebui să fie pus în posesie, fiindcă deţine o sentinţă definitivă, însă mai mulţi membri ai familiei sale se judecă pentru aceeaşi suprafaţă de teren, iar Primăria din Suciu de Sus susţine că atât timp cât terenul este în discuţie în instanţă nu pot face pasul decisiv de punere în posesie.
Bătrânul protestatar şi-a făcut un pat de campanie dintr-o cergă din lână, iar la cap şi-a pus, pe lângă pălărie, două sticle cu apă, o poză cu prefectul Sandu Pocol şi şeful Direcţiei Finanţelor Publice Maramureş, Teodor Lupuţi, dar şi o veche Constituţie a Republicii Socialiste România. Tot la vedere, bătrânul ţine un Cod Civil vechi şi... un Statut al CAP.
Administraţia Prefecturii Maramureş a chemat ambulanţa pentru a i se face analize bătrânului, însă ajutorul medical a fost refuzat. Reprezentantul Prefecturii Maramureş, Dan Buca, a declarat că nu se poate face nimic pentru a veni în ajutorul lui Gavril Pop şi că abia la terminarea proceselor se va găsi o soluţie.

PRAHOVA  / Furt "artizanal" de produse petroliere

Poliţiştii prahoveni au făcut uz de armele din dotare după ce trei indivizi au fost prinşi în flagrant, la ieşirea din Ploieşti, în timp ce furau peste o tonă de produs petrolier. Ţiţeiul era scos din conductă direct într-un recipient dintr-o maşină cu ajutorul unei instalaţii artizanale montate pe sub calea ferată. În momentul apariţiei forţelor de ordine, cei trei au fugit.
Poliţiştii şi jandarmii au început o urmărire ca-n filme, însă au reuşit să-l prindă numai pe unul dintre ei. Ancheta este continuată pentru a fi depistaţi şi ceilalţi doi bărbaţi. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru furt calificat. (Laura Calciu)


ACUZE ÎN COR, LA ORADEA

Corul Filarmonicii de Stat din Oradea a declanşat un nou scandal ce îl are în prim plan pe directorul instituţiei, Sarkady Zsolt. Acesta este acuzat de proasta gestionare a banului public şi discriminare în rândul angajaţilor după ce a venit cu propunerea de a micşora norma coriştilor la un sfert începând din 2010 şi majorarea salariilor celorlalţi artişti. Ideea de a face diferenţieri între angajaţi i-a venit managerului în urmă cu circa o lună de zile, când conducerea CJ Bihor a propus instituţiilor din subordine reducerea cheltuielilor de personal cu 8%. Sarkady Zsolt a luat, însă, măsura de a creşte salariile a 30 de oameni de câte 2-3 ori şi de a risca să desfiinţeze corul, format din 37 de persoane.
Carmen Bocioc, coordonatoarea corului, susţine că salarii colegilor săi variază între 500 şi 1.300 RON, majoritatea cântăreţilor având o remuneraţie de 800 RON. În cazul în care s-ar reduce normele, aşa cum vrea directorul maghiar, există corişti care vor duce acasă, la finalul unei luni de muncă, "fabuloasa" sumă de 200 RON! Nemulţumiţii sunt decişi să-l acţioneze în instanţă pe directorul Filarmonicii de Stat, însă acest lucru depinde de şedinţa CJ Bihor de mâine, când Sarkady Zsolt ar putea să fie demis. (Teodora Ivan)

VRANCEA / Suspecţii jafului de un milion de RON, arestaţi
Cei şase suspecţi în cazul jafului de un milion de lei din Municipiul Adjud din noaptea de duminică spre luni au primit ieri mandate de arestare preventivă pentru 29 respectiv 30 de zile timp în care anchetatorii continuă cercetările şi vor încerca să recupereze restul prejudiciului. Până acum au fost recuperaţi doar 420.000 de lei de la primii trei suspecţi prinşi de Poliţie la 12 ore după momentul jafului. Ceilalţi trei suspecţi s-au prezentat de bună voie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea însă refuză să dea detalii despre restul de bani. Victima, o femeie de 48 de ani, se află şi acum la spital cu traumatism cranian şi riscă să fie amendată pentru că nu a asigurat cutia în care ţinea banii. (Dana Lepădat)

×
Subiecte în articol: observator