Membrii comisiilor de politică externă din Parlament au dezbătut ieri Strategia Naţională de Apărare, amânând însă emiterea unui aviz pentru săptămâna viitoare, când intenţionează să amendeze documentul elaborat de CSAT, inclusiv în domeniul vulnerabilităţilor. Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a precizat că unul dintre amendamente vizează eliminarea din capitolul vulnerabilităţi a campaniilor trusturilor de presă.
„Un singur element care fără a intra stricto sensu în domeniul de competenţă al comisiilor de politică externă, în mod inevitabil, s-a constituit un subiect de discuţie, acea referire ca şi ameninţare la adresa securităţii naţionale a campaniilor de presă. Aici nu vă ascund că părerile au fost împărţite, mai mulţi colegi, printre care şi eu, am considerat că este o introducere artificială, aş spune excesivă, şi calificarea activităţii mass-media în aceşti termeni mi se pare excesivă şi chiar nedemocratică. Vom vedea cum vom tranşa acest subiect, a existat o propunere a unui alt coleg de eliminare a acelui paragraf, eu susţin acest lucru. Au fost şi alte opinii care fac referire la o realitate care nu ar putea fi tăgăduită. Sunt dezbateri serioase, colegiale, opinii diferite, le vom tranşa democratic, prin vot, luni", a declarat Corlăţean, citat de Mediafax. El a subliniat că cele două comisii „exprimă un aviz", comisiile de apărare reunite fiind cele care adoptă raportul pe fond. „Noi vom face o recomandare pe care o vom tranşa prin vot săptămâna viitoare", a conchis Titus Corlăţean.
„Au fost dezbateri foarte interesante şi foarte constructive în legătură cu Strategia Naţională de Apărare, pentru că au fost 10-12 amendamente foarte concrete şi foarte serioase. Ne-am hotărât să ne vedem luni, la ora 14:00, pentru a decide textual pe fiecare amendament în parte. Am abordat toate elementele care au fost abordate şi în media, a fost o atmosferă constructivă, şi eu cred că colegii noştri de la cele două comisii vor aduce contribuţii serioase atât pe probleme de politică externă, cât şi câteva consideraţii pe care ei au dorit să le facă vor fi introduse în aviz şi vor pleca spre Comisia de apărare", a declarat preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi.