x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strada Pajurei din sectorul 1 al Capitalei se transformă în weekend în zonă pietonală

Strada Pajurei din sectorul 1 al Capitalei se transformă în weekend în zonă pietonală

de Redacția Jurnalul    |    16 Sep 2023   •   06:20
Strada Pajurei din sectorul 1 al Capitalei se transformă în weekend în zonă pietonală

„Străzi deschise - București, Promenadă Urbană" revine în weekend pe Calea Victoriei și se extinde pe strada Pajurei cu activități sportive, ateliere și spectacole.

Urmează o nouă serie de spectacole de teatru, povești legate de lumea ghicitorilor și lumea magiei, ateliere pentru copii, workshopuri de pictură și expoziții, pe Calea Victoriei, sâmbătă și duminică.

În premieră, strada Pajurei din sectorul 1 al Capitalei se transformă în zonă pietonală, între strada Presei și strada Făurei, și devine scena unui program amplu, destinat publicului de toate vârstele: de la activități sportive, zone de joacă și mișcare, momente de dans, jocuri interactive, spectacole muzicale sau de magie până la spectacole de teatru pentru copii și ateliere de creație.

Zone pietonale „Străzi deschise – București, Promenadă urbană" / 16-17 septembrie 2023:

- Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, între orele 10:00 și 22:00

- Strada Pajurei, Sector 1, între strada Presei și strada Făurei, între orele 10:00 și 21:00.

Sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 17.00, traseul pietonal de pe Calea Victoriei, în zona Statuii Iuliu Maniu, va fi animat de spectacolul „Magia ghicitorilor" al Teatrului „Ion Creangă", o poveste despre lumea ghicitorilor și lumea magiei cu actorii Oliviu-Cristian Bughiu și Cezar Vlad Popescu.

De la ora 18.00, personajele caragialești, interpretate de actorii Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Ioana Flora (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Crăcănel), Vasile Calofir (Catindatul), Ionel Nițulescu (Ipistatul) prind viață în spectacolul-lectură interactiv „D᾿ale carnavalului", prezentat pe trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga", în cadrul proiectului artistic „Ochii minții".

Întâlnirile copiilor cu artiştii Teatrului de Animaţie Ţăndărică în faţa Muzeului Naţional de Artă al României continuă și în acest weekend cu noi momente artistice cu marionete şi păpuşi.

Duminică, 17 septembrie, de la ora 18.00, pe trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga", aventurile pline de umor din celebra piesă a lui Ion Luca Caragiale - „O noapte furtunoasă", sunt puse în scenă într-un spectacol de teatru savuros jucat de actorii: Ioana Flora (Veta), Mihaela Mihăescu (Zița), Cristi Toma (Chiriac), Mihai Baranga (Jupân Dumitrache), Mihai Răzuș (Ipingescu), Dragoș Mușat (Spiridon), Andrei Vasilescu (Rică Venturiano) și Ionel Nițulescu (Mitocanul-Pastramagiul), în cadrul proiectului „Ochii minții".

Iar, pe 16 și 17 septembrie, Casa Filipescu - Cesianu a Muzeului Municipiului București își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10.00 – 17.30 cu expozițiile „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute", „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani" și „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani".

În plus, strada Pajurei, ȋntre Str. Presei și Str. Făurei, devine centrul de atracție al locuitorilor cartierului, cu două zile pline de evenimente. Programul celor două zile începe pe strada Pajurei, de la ora 10.00, cu ateliere de creație, activităţi sportive, zone de joacă și mișcare și continuă până la ora 21.00 cu jocuri interactive, ateliere de manualitate și motricitate fină, spectacole interactive de magie sau sesiuni de dans.

Seara zilei de sâmbătă se va încheia cu spectacolul muzical – umoristic „Terapie prin râs" susținut de artiștii Companiei Teatrale Vouă, iar cea de-a doua zi a weekendului este completată cu spectacole de teatru pentru copii și de păpuși. Teatrul Excelsior le-a pregătit celor mici o minunată întâlnire cu personajele uneia dintre cele mai cunoscute povești - „Cei trei purceluși", Biblioteca Metropolitană București va continua cu un spectacol de teatru de păpuși, iar Tzitzi Poc pune în scenă spectacolul-atelier „De ce sunt un dinozaur", destinat copiilor între 3 și 8 ani, eveniment care se numără printre proiectele câştigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană."

Școala de Artă București invită publicul la expoziții de pictură, colaje, grafică, design vestimentar, decorațiuni interioare. De asemenea, sâmbătă, 16 septembrie, publicul este invitat să participe și la workshopul pictură „Cunoașterea tehnicilor de pictură în acuarelă" la sediul din sectorul 4 al Capitalei, pe strada Cuza Vodă nr. 100. Expozițiile pot fi vizitate în intervalul orar 10.30 - 21.30.

În ce privește restricțiile, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Știrbei Vodă între Calea Victoriei și Dem. I. Dobrescu. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum și către unitățile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricțiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol și Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, Calea Griviței între strada Constantin Budișteanu și Calea Victoriei, cu mențiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecționat către aleea din fața Palatului Știrbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise", traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

Pe Strada Pajurei, vineri, traficul rutier va fi restricționat între strada Presei și strada Făurei începând cu ora 23:00 și se va relua, luni, 18 septembrie, începând de la ora 06:00 dimineața.

De asemenea, linia 86 va funcționa pe un traseu modificat în ambele sensuri comun cu linia 97, de la intersecția Bd. Bucureștii Noi / Str. Pajurei, pe Bd. Bucureștii Noi, până la terminalul „Străulești".

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Străzi Deschise