Numărul studenţilor străini a ajuns la 307.205 în 2012 faţă de 311.800 în 2011, fiind pentru prima dată în 29 de ani când se înregistrează o scădere a acestora, în timp ce în alte ţări numărul studenţilor străini este în creştere, a arătat analiza realizată de Higher Education Funding Council for England. Acest lucru se explică prin înăsprirea reglementărilor privind acordarea vizelor şi creşterea taxelor.
Informaţiile sunt îngrijorătoare pentru sectorul universitar britanic, unde studenţii străini şi europeni reprezintă un procent de 30% din totalul celor care participă la cursurile de zi, contribuind cu aproximativ 10,7 miliarde de lire anual din taxe şi alte cheltuieli. Datele studiului precizează că în 2011 sectorul universitar reprezenta 2.8% din produsul intern brut al Marii Britanii şi asigura 760.000 de locuri de muncă.
Reglementările mai stricte de acordare a vizei şi creşterea taxelor de şcolarizare reprezintă motivele care au determinat această scădere a numărului studenţilor străini, conform studiului menţionat. Directorul executiv al instituţiei care a coordonat studiul, Madeleine Atkins, a cerut extinderea cercetărilor pentru a stabili care sunt riscurile acestei scăderi a numărului de studenţi în ce priveşte situaţia financiară a universităţilor britanice şi pentru a identifica şi alte efecte.
Datele mai arată că numărul studenţilor proveniţi din Uniunea Europeană a scăzut cu aproape un sfert într-un an, ajungând la 17.890 în anul universitar 2012/2013. Această scădere a fost determinată de taxele de şcolarizare care aproape că s-au triplat, ajungând la 9.000 de lire în 2012, schimbare care i-a afectat atât pe studenţii britanici cât şi pe cei provenind din Uniunea Europeană. Şi numărul studenţilor provenind din India şi Pakistan s-a înjumătăţit din 2010, ajungând la 13.000, pe fondul impunerii unor reglementări mai stricte în ce priveşte procedura de acordare a vizelor.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru afaceri, inovaţie şi calificare a subliniat că studenţii străini au o contribuţie enormă în Marea Britanie, susţinând atât economia cât şi viaţa culturală. (Agerpres)