x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu negativ pentru biocombustibili

Studiu negativ pentru biocombustibili

de Alexandru Nastase    |    09 Feb 2008   •   00:00
Studiu negativ pentru biocombustibili

ÎNCÅLZIREA GLOBALÅ ● Americanii avertizează asupra carburanţilor alternativi
Un recent studiu american avertizează că transformarea ecosistemelor în terenuri agricole producătoare de biocombustibil nu va ajuta cu nimic mediul. Dimpotrivă, emisiile de carbon rezultate vor creşte, deci efectele încălzirii globale se vor amplifica.


ÎNCÅLZIREA GLOBALÅ ● Americanii avertizează asupra carburanţilor alternativi
Un recent studiu american avertizează că transformarea ecosistemelor în terenuri agricole producătoare de biocombustibil nu va ajuta cu nimic mediul. Dimpotrivă, emisiile de carbon rezultate vor creşte, deci efectele încălzirii globale se vor amplifica.


Oamenii de ştiinţă americani susţin că transformarea pădurilor, păşunilor şi a zonelor mlăştinoase în terenuri agricole pentru plante pentru biocombustibili va produce un dezechilibru major. Astfel, emisiile de carbon "câştigate‘‘ prin folosirea biocombustibililor se vor pierde prin distrugerea ecosistemelor. "Repararea acestei greşeli va lua secole‘‘, se arată în studiu. Documentul ridică semne de întrebare şi în ceea ce priveşte înlocuirea totală a combustibililor fosili cu biocombustibili. Comisia Europeană şi-a stabilit drept ţintă ca, până în 2020, 10% din consumul total de combustibil să fie reprezentat de biocombustibili (mai ales de bioetanol şi biodiesel). Ţintă UE a fost prezentată public la jumătatea lunii ianuarie 2008.


CIFRE. În studiu, cercetătorii din Statele Unite ale Americii au estimat că transformarea ecosistemelor naturale în câmpuri de porumb sau trestie de zahăr pentru a produce bioetanol şi palmieri sau soia pentru biodiesel ar putea emite de 17 şi 420 de ori mai mult carbon în fiecare an decât se câştigă din înlocuirea combustibililor fosili. Cu alte cuvinte, un dezastru. Acest fenomen se va întâmpla în primul rând datorită carbonului conţinut de tulpinile şi rădăcinile de pe terenul iniţial. Prin putrezire, acestea vor emite în atmosferă carbonul, sub formă de CO2, avertizează oamenii de ştiinţă.


Studiul avertizează că aceste fenomene nu au fost luate în considerare în momentul în care au fost făcute calculele pentru reducerea emisiilor de CO2 prin producerea şi folosirea de biocombustibili. "Acest studiu, această documentare, această evaluare analizează transformarea terenurilor în câmpuri pentru biocombustibili şi, în opinia noastră, răspunde la întrebarea «Chiar merită?»‘‘ a spus Joe Fargione, cercetător la grupul ecologist Conservarea Naturii, citat de publicaţia britanică The Guardian. "Nu cumva carbonul pe care îl pierzi distrugând pădurile, păşunile şi zonele mlăştinoase cântăreşte mai mult decât carbonul pe care îl «salvezi» folosind biocombustibili în loc de combustibili fosili? Surprinzător, răspunsul este «ba da»‘‘, spune cercetătorul. În Indonezia, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că transformarea terenurilor în "livezi‘‘ de palmieri accelerează emisiile de carbon în atmosferă, "investiţia‘‘ în biocombustibil urmând să fie amortizată abia peste... 423. Producerea soiei în zona amazoniană ar necesita 319 ani pentru ca biocombustibilul produs să fie într-adevăr ecologic.


POTENŢIAL DEZASTRU. Stephen Polasky, de la University of Minnesota, unul dintre autorii studiului apărut în publicaţia Science, a spus: "Nu există în momentul de faţă stimulente pentru proprietarii de terenuri. În toată lumea, ei sunt subvenţionaţi de guverne pentru culturile de plante care produc biocombustibili, dar nu există şi un sistem de subvenţii şi pentru reducerea emisiilor de carbon. Acest lucru îi face pe mulţi să defrişeze, să distrugă păşunile şi să sece mlaştinile pentru a crea teren bun de cultivat plante pentru biocombustibili. Lucrul acesta duce deja şi va duce şi în continuare la creşterea emisiilor de carbon‘‘.


Dificil

Joe Fargione spune că în momentul de faţă producţia de biocombustibili se face în habitate distruse. "Faptul că avem nevoie de plante pentru biocombustibil înseamnă că ori trebuie să renunţăm la terenurile pentru plante pe care le folosim în alimentaţie, fie găsim alte terenuri. E foarte dificil. Sunt pericole în ambele abordări.‘‘ Echipa a identificat şi biocombustibili produşi fără contribuţie la încălzirea globală: deşeurile agricole şi plantele rezultate din recolte, dar care nu pot fi folosite.

×
Subiecte în articol: verde! biocombustibili