x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suntem prea săraci pentru imigranţi

Suntem prea săraci pentru imigranţi

de Diana Scarlat    |    27 Aug 2015   •   22:01
Suntem prea săraci pentru imigranţi
Sursa foto: VASSIL DONEV/EPA

România nu resimte o presiune migraționistă crescută, ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Aceas ta este concluzia Comitetului Național pen tru Situații Speciale de Urgență, întrunit ieri la Guvern.

Situaţia economică a României i-ar putea ţine departe pe imigranţi, care vor să ajungă într-o ţară cu economie puternică. Nicio ţară europeană nu are încă o soluţie pentru valul de refugiaţi. „Nimeni nu a putut să anticipeze numărul mare de imigranţi, nimeni nu a luat în calcul elemente de psihologie a mulţimii. Nicio frontieră nu poate stăvili valul de imigranţi. Vor fi conflicte de cutume, conflicte religioase cu ţările primitoare. Nu văd nicio ţară care ar putea asigura condiţii de muncă şi de învăţare pentru valul de imigranţi”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi, subliniind că românii nu ar trebui să aibă probleme de interacţiune România nu resimte o presiune migraționistă cres-cută, ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Aceasta este concluzia Comitetului Național pen tru Situații Speciale de Urgență, întrunit ieri la Guvern. cu imigranţii, pentru că nu sunt rasişti, ci ospitalieri, însă România nu va putea face prea mult pentru ei. „Populaţia nu trebuie să se teamă. Vin nişte oameni necăjiţi. Dar ceea ce înţelegeam noi ca transfrontalierism nu se mai aplică. Nu avem posibilităţi de verificare a identităţii celor care ajung aici”, a mai spus psihologul, amintind că ţara noastră a mai fost gazdă pentru imigranţi din Chile şi Angola, dintre care cei mai mulţi nu s-au putut integra. „Au creat mari probleme. Copiii au devenit delincvenţi”, spune Tudorel Butoi.

20% - gradul de ocupare în centrele de azil
Situația înregistrată în prezent se menține la parametrii anului trecut, conform ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Cu toate acestea, se va acţiona în mod preventiv pentru limitarea riscurilor la adresa securității naționale. „Din punct de vedere geostrategic, România securizează 2.070 de kilometri la frontiera externă a Uniunii Europene, dintre care, peste un sfert, adică 546 de kilometri la granița cu Serbia. În această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate, prin acțiuni comune, în sistem integrat”, a declarat viceprim-ministrul pentru securitate națională. România are şase centre regionale de cazare pentru solicitanții de azil, cu o capacitate totală de aproxi-mativ 1.500 de locuri. Rata de ocupare a acestora este în prezent de aproximativ 20%, conform ministrului Oprea.
 

×