x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUPERLUNA: Cea mai mare Lună plină de anul acesta se va vedea pe 5 mai. Vezi cum te influenţează (VIDEO)

SUPERLUNA: Cea mai mare Lună plină de anul acesta se va vedea pe 5 mai. Vezi cum te influenţează (VIDEO)

03 Mai 2012   •   05:53
SUPERLUNA: Cea mai mare Lună plină de anul acesta se va vedea pe 5 mai. Vezi cum te influenţează (VIDEO)

Stralucitoare si perfect rotunda, Luna ni se va infatisa in toata splendoarea in noaptea de sambata spre duminica. Deoarece aceasta faza a Lunii coincide cu momentul in care satelitul Pamantului se afla la perigeu – punctul de pe orbita cel mai apropiat de Terra – vom avea dinaintea ochilor cea mai mare Luna a anului. Practic, SuperLuna se va afla la finele saptamanii la 356.955 de kilometri de Pamant si va fi cu aproximativ 16% mai stralucitoare decat de obicei.

Perigeul nu va coincide doar cu Luna plina, ci si cu momentul in care satelitul nostru se va afla cel mai aproape de Pamant in intreg anul, intrucat distanta fata intre noi si Luna variaza cu circa 3%, potrivit expertilor. Acest lucru este cauzat de faptul ca orbita lunii nu este perfect circulara.

Apogeul satelitului natural al Terrei, adica momentul cand se va afla la cea mai mare departare de noi, va avea loc pe 28 noiembrie, iar Luna va parea foarte mica si stearsa.

Evenimentul de la sfarsitul saptamanii este unul normal, iar oamenii de stiinta linistesc populatia care ar putea intra in panica de teama producerii unor catastrofe naturale. SuperLuna nu poate influenta decisiv producerea de cutremure sau de valuri uriase, spun acestia. Totusi, o influenta exista: magma din interiorul scoartei e atrasa de Luna si aceasta conduce la asa-numitele maree tectonice. Placile tectonice se misca, iar asta ar putea provoca seisme.

Ultima Super-Luna a avut loc in martie 2011.

Pentru a vedea cel mai bine Super-Luna de sambata, uitati-va la ea imediat dupa ce apare sau inainte sa apuna, cand este mai aproape de orizont. Cel mai bine ar fi sa o vedeti in spatele unei cladiri sau al unor copaci, intrucat va parea si mai mare decat este, ne sfatuiesc astronomii.

×