x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Supermarketuri închise duminica

Supermarketuri închise duminica

de Daniela Ivan    |    09 Apr 2010   •   00:00
Supermarketuri închise duminica
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional



Parlamentarii vor să închidă supermarketurile duminica pe motiv că omoară magazinele de cartier şi comerţul tradiţional din pieţe. "Măsura este abuzivă şi sfidează absurdul", spun, în replică, reprezentanţii marilor reţele comerciale.

Românii ar putea să aibă surpriza ca la sfârşit de săptămână, după şase zile de muncă, să găsească lacătul pe uşile ma­rilor magazine. Iniţiativa aparţine parlamenta­rilor din Comisia de Agricultură din Camera De­putaţilor, dar este şi pe placul sindicaliştilor din agricultură. Atât deputatul Valeriu Tabără, cât şi Valeriu Steriu au declarat public că supermarketurile trebuie închise duminica pentru ca oamenii să meargă în pieţe şi la magazinele de cartier. Forţaţi. De situaţie, nu din proprie iniţiativă, cum ar putea să facă şi acum! Cei doi deputaţi au acuzat lanţurile de retaileri că practică preţurile pe care le vor, că fac importuri masive în loc să comercializeze fructele şi legumele româneşti şi că "nu au nici un stăpân". Însă retailerii se apără şi spun că legumele şi fructele din România pot fi găsite maximum trei luni pe an, atât cât permit condiţiile climaterice din ţară. "În restul anului, acestea provin din import, aşa că vor fi regăsite atât în marile reţele, cât şi în magazinele de cartier sau în pieţele libere. Pentru restul produselor alimentare, vânzările sunt net superioare în marile reţele de magazine, drept pentru care producătorii de brânzeturi, mezeluri etc. ar suferi o scădere a vânzărilor", se arată într-un comunicat al  Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.


RETAILERII CONTRAATACĂ
Propunerea deputaţilor vrea să creeze un avantaj concurenţial neloial fără a avea vreun moment intenţia să îmbunătăţească serviciile prestate populaţiei, susţin reprezentanţii supermarketurilor. Aprobarea propunerii, prin Codul bunelor practici comerciale, ar avea ca efect imediat declanşarea, de urgenţă, a procedurii de infringement asupra României pentru încălcarea directivelor europene în materie de concurenţă, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale. În plus, închiderea magazinelor duminica va afecta, întâi de toate, clienţii, care vor fi privaţi de posibilitatea legitimă de a-şi face cumpărăturile alegându-şi magazinul preferat şi ziua din săptămână când doresc să iasă la cumpărături. "Intervenţia statului în acest mod abuziv sfidează absurdul, încercând să creeze un avantaj concurenţial neloial fără a avea vreun moment intenţia să îmbunătăţească serviciile prestate populaţiei, ci doar împiedicarea desfăşurării activităţii unor comercianţi, plătitori de taxe şi impozite. Statisticile arată că 13%-20% din vânzările totale din comerţul modern în decursul unei săptămâni se realizează duminica, ceea ce arată limpede că românii preferă să-şi folosească ziua liberă pentru a se aproviziona eficient pentru săptămâna care urmează", se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: observator