x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suporterii declară că afirmaţiile jandarmilor despre violenţa ultraşilor sunt nişte invenţii

Suporterii declară că afirmaţiile jandarmilor despre violenţa ultraşilor sunt nişte invenţii

22 Ian 2012   •   18:46
Suporterii declară că afirmaţiile jandarmilor despre violenţa ultraşilor sunt nişte invenţii

Membrii Asociatiei Suporterilor Romani au declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca acuzele aduse de reprezentantii Jandarmeriei, potrivit carora ultrasii ar fi participat la incidentele violente din Piata Universitatii, sunt niste inventii menite sa-i discrediteze.

"Acuzele la adresa noastra sunt nejustificate. Prin aceasta actiune dovedim ca membrii unor galerii rivale pot sta la aceeasi masa. Am decis sa ne unim fortele si mesajul nostru sa se auda clar, fara violenta. Prin aceasta asociatie urmarim sa trezim spiritul civic al tinerilor care prefera sa taca atunci cand situatia nu o cere", a spus Andrei Florin, membru al ASR, dar si al Peluzei Catalin Haldan, din galeria FC Dinamo.

Andrei Florin a afirmt ca ultrasii au participat inca din prima zi la protestele din Piata Universitatii. "Am protestat din prima zi in mod individual. In primul rand suntem cetateni ai acestei tari si ne doare ca tot ce se intampla la nivel politic este doar o mascarada a propriilor interese. Ceea ce se intampla la nivel politic este josnic, tinerii nu au unde lucra dupa ce termina facultatea, prefera sa isi caute de munca in strainatate, tara este vanduta bucata cu bucata, turismul nu exista, iar tinerii nu au voie sa mearga in grupuri mai mari de trei persoane, pentru ca sunt considerati grup infractional", a completat Florin.

Andrei Florin exclude varianta potrivit carora ultrasii au fost cei care au provocat violentele. "Jandarmeria este continuatoarea Securitatii si se foloseste de metodele de dinainte de 1989. Violentele de care au vorbit acestia sunt inventate. Joi am fost 1.000 de ultrasi in Piata Universitatii. Ganditi-va ce ar fi insemnat daca era un sambure de adevar in tot ce au spus ei. Sloganul nostru este «daca noi vom tacea, pietrele vor canta». Revendicarile noastre sunt sa fim ascultati, auziti, pastrarea intacta a patrimoniului, investitii in sanatate", a explicat acesta.

Cu ocazia Zilei Unirii, ce va fi sarbatorita la 24 ianuarie, aproximativ 2.000 de suporteri ai echipelor de fotbal vor fi prezenti, marti, in Capitala. "Marti e Ziua Unirii Mici si suporterii din intreaga tara si-au anuntat prezenta in Bucuresti. Va fi un protest pasnic prin scandari si mesaje. Cerem expres celor care vor veni sa asculte de cei care ii coordoneaza si sa nu se preteze la actiuni violente. Vom purta insemne distinctive si speram sa fie prezenti vreo 2.000 de fani din toata tara", a subliniat Florin.

Un alt membru al ASR, Marius Nicolau, care face parte si din Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti, a declarat ca suporterii sunt nemultumiti in special de duritatea Legii 4 din 2008 privind combaterea si prevenirea violentelor in arenele sportive. "In aceste zile s-a mentionat ca ultrasii ies in strada pentru ca au o problema cu Jandarmeria sau cu Legea 4 din 2008. Noi ne legam intr-adevar de Legea 4, care este un simbol, la nivel micronic, al arogantei si dispretului cu care sistemul politic trateaza populatia. E un amalgam care desfiinteaza prezumtia de nevinovatie. Cu aceasta lege, Jandarmeria incearca sa demonstreze ca-si merita banii pe care ii primeste anual pentru aparatura moderna", a precizat Nicolau.

Marius Nicolau nu exclude posibilitatea ca la violente sa fi participat si membri ai unor galerii. "Nu suntem ipocriti sa spunem ca suporterii nu au participat la aceste violente, dar daca esti suporter esti catalogat ca infractor. Orice suporter care se va inscrie in asociatie si va comite infractiuni va fi deferit justitiei si exclus din ASR. Nu suntem niste anarhisti sa ne luptam pentru desfiintarea partidelor politice", a mentionat Nicolau.

David Cristian, de la Honor et Patria, grup ultras ce sustine echipa nationala, considera ca violentele vor exista in continuare pe stadioane, atata timp cat ea este promovata si acceptata de autoritati. "Fenomenul Piata Universitatii este unul foarte interesant, insa putina lume il trateaza cum trebuie. Romanii, dupa multi ani, isi fac vocea auzita in acest loc de libera exprimare. De ani de zile politicienii negociaza intre ei soarta noastra. Le transmitem ca nu vor elimina niciodata violenta de pe stadioane atata timp cat violenentele din intersectii si stirile de la ora 5 exista. Violenta nu este scuzata sub nicio forma. Suntem culpabilizati la comun ca ultrasi. Daca eram rromi, sareau 500 de organizatii in apararea lor, dar asa trebuie sa ne aparam singuri", a mai spus David Cristian.

Reprezentantii ASR au oferit la finalul conferintei de presa un material video in care sustin ca incidentele de joi au fost regizate. Fanii sustin ca niciun reprezentant al galeriilor nu se mai afla in Piata Universitatii cand acestea au inceput sa aiba loc.
Mediafax

×
Subiecte în articol: proteste bucuresti ultrasi