Guvernul Tariceanu pregateste pe ultima suta de metri, potrivit unor surse din mediile politice, o serie de acte normative menite sa serveasca interesele unor prieteni politici ai actualei puteri. Acestea ar urma sa fie discutate chiar astazi, cand are loc o prima intalnire a membrilor coalitiei. Oficial, intrunirea este dedicata alegerilor anticipate, incercandu-se elaborarea unui calendar al lor.
Membrii coalitiei guvernamentale discuta astazi, intr-o prima intalnire, pasii care trebuie urmati pentru declansarea alegerilor anticipate, precum si calendarul acestora. Ministrul delegat Cristian David a anuntat ieri ca premierul Calin Popescu Tariceanu si Cabinetul sau vor demisiona lunea viitoare, urmand sa fie instalat un guvern condus de un premier interimar.Surse apropiate coalitiei spun ca premierul interimar va fi altul decat Calin Popescu Tariceanu, vehiculandu-se numele ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Viitorul guvern interimar se va concentra in special pe implementarea reformelor necesare aderarii la UE. Sursele citate sustin ca din acest motiv actualul Guvern va incerca sa faca pe ultima suta de metri cateva "corectii legislative".
Astfel, spun aceleasi surse, pe langa calendarul alegerilor, vor fi luate in discutie, chiar in sedinta de astazi, si numeroase proiecte de acte normative menite sa serveasca interesele unor prieteni politici ai actualei puteri. Odata creionate, aceste proiecte de acte normative vor intra pe agenda ultimelor sedinte ale Guvernului Tariceanu. De altfel, Cristian David a anuntat ieri ca Guvernul se va reuni pana la demisie de doua ori, motivul anuntat oficial fiind insa emiterea tuturor ordonantelor de urgenta necesare respectarii calendarului de aderare a Romaniei la UE. AMANARE. Potrivit agentiei Rompres, Cristian David a mai spus ca premierul Calin Popescu Tariceanu se va deplasa la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, pentru a prezenta masurile luate in cele doua sedinte de guvern, dupa care va anunta demisia sa si a Cabinetului luni, 18 iulie. Anterior, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, declarase ca acest lucru se va produce joi, 14 iulie. Sursele citate spun ca vizita premierului la Bruxelles are ca scop linistirea oficialilor europeni, care, in contextul crizei declansate de anuntul privind demisia Guvernului Tariceanu si declansarea alegerilor anticipate, doresc continuarea reformelor, astfel incat Romania sa se mentina in graficul aderarii. Potrivit lui Cristian David, "cel mai probabil" alegerile anticipate vor avea loc la 16 octombrie, cand se apreciaza ca exista "o fereastra de oportunitate" din punct de vedere al calendarului de aderare.
DECIZIE PD
|
Consiliul National al PD a aprobat in unamitate declansarea procedurilor pentru alegeri anticipate, punct care figura primul pe ordinea de zi a sedintei. Presedintele Emil Boc a aratat din nou ca anticipatele sunt necesare pentru a scapa definitiv de "dinozaurii epocii Iliescu", dar si pentru a obtine o majoritate confortabila in Parlament si pentru a debloca reforma sistemului judiciar. "Curtea Constitutionala nu a facut altceva decat sa umple paharul intr-o guvernare atacata de forte antireformiste", a acuzat Boc. Liderul executiv al PD, Adriean Videanu, a invocat la randul sau ca in momentul de fata se asista la un conflict intre institutiile fundamentale ale statului, care trebuie sa inceteze o data cu alegerile anticipate. Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a salutat decizia CNC al PD, in favoarea declansarii alegerilor anticipate apreciind gestul aliatilor de la PD de a se alatura demersului de "intoarcere spre electorat" pentru a obtine sprijinul popular in vederea deblocarii "reformelor morale din Justitie". (Oana Stancu)
|
Citește pe Antena3.ro