x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de mineri protestează în curtea sediului CNH Petroşani. Ei ameninţă că vor veni în Bucureşti

Sute de mineri protestează în curtea sediului CNH Petroşani. Ei ameninţă că vor veni în Bucureşti

01 Feb 2012   •   07:29
Sute de mineri protestează în curtea sediului CNH Petroşani. Ei ameninţă că vor veni în Bucureşti

UPDATE 14:55 - Cateva sute de ortaci de la minele din Valea Jiului protesteaza, la aceasta ora, in fata sediului CNH Petrosani. Ei ameninta ca vor veni sa protesteze in Bucuresti. Oamenii sunt nemultumiti de salariile mici si conditiile grele de munca. "Noi nu ne-am dorit acest conflict de munca. Oamenii s-au saturat de salarii de mizeri si de conditii de munca de mizerie. Noi vom continua protestele pana se vor rezolva problemele", a declarat unul dintre mineri.

Minerii de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit, astazi, sa intre in subteran, in schimbul al doilea, au refuzat sa mearga la lucru. Cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Peste 1.500 de mineri din Valea Jiului, angajati la cele sapte unitati miniere din zona si care ar fi trebuit sa lucreze in schimbul al doilea, au refuzat sa intre in subteran, reclamand ca ministrul Economiei, Ion Ariton, nu respecta promisiunile facute in urma cu doua saptamani.

Potrivit liderilor Sindicatului "Muntele" al minerilor din Valea Jiului, ortacii care ar fi trebuit sa inceapa programul la ora 12.00 au refuzat sa intre in mine, o parte dintre acestia protestand in salile de pontaj de la unitatile miniere, iar cei de la Mina Lonea indreptandu-se spre sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani.

Cei aproximativ 200 de mineri de la Lonea care marsaluiesc, la ora transmiterii acestei stiri, spre Petrosani, scandeaza "Unitate, unitate", "Jos Guvernul" si "Cozma (Miron Cozma - n.r.), unde esti, sa ne duci la Bucuresti?". De altfel, unul dintre liderii de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, este fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Totodata, minerii din schimbul intai de la Petrila si Vulcan nu vor sa mai iasa din subteran, alegand sa isi ceara drepturile prin blocarea in mine.

Potrivit liderilor sindicali, la cele doua unitati miniere in schimbul intai lucreaza aproximativ 400 de persoane in total.

Minerii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri, sa coboare in subteran, iar alti 41 de ortaci de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul de noapte, au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit. Cei 41 de mineri care refuzau sa iasa din subteranul Minei Paroseni au iesit la suprafata dupa circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Ulterior, aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea, adica minerii care nu au intrat la ora 6.00 in subteran, in schimbul intai, si cei care ar fi trebuit sa inceapa lucrul la ora 12.00, in schimbul al doilea, au plecat din curtea minei, indreptandu-se pe jos spre sediul CNH din Petrosani. Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spun ei - refuza sa le acorde.

Intre Mina Lonea, situata in localitatea Petrila, si sediul CNH din Petrosani sunt aproximativ cinci kilometri distanta.

Sindicalistii si conducerea CNH au discutat, marti, pana tarziu in noapte, pentru identificarea unor solutii la nemultumirile oamenilor, insa negocierile dintre cele doua parti vor continua si miercuri.

Minerii cer un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari.

Sindicalistii sustin ca ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea "semnata".

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

×