Pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână, a fost cod roşu de viscol și ninsori, de această dată pentru şase judeţe din sudul şi estul ţării. Vântul a suflat cu 90 de kilometri pe oră şi a viscolit zăpada, iar zeci de localități au rămas rupte de lume. În total, opt oameni au murit în aceste zile din cauza frigului. Guvernul a extins starea de alertă pentru județele Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Tulcea, Călărași și Vrancea.
Buzău: Peste jumătate din localităţi sunt în continuare izolate
Un număr de 40 de comune cu 102 sate din judeţul Buzău erau joi dimineaţă în continuare izolate, peste 20 de drumuri judeţene şi câteva zeci de drumuri comunale fiind blocate de nămeţi.
"40 de comune cu 102 sate din judeţul Buzău sunt izolate de aseară, un sat cu 116 consumatori, satul Curmătura, oraşul Nehoiu, este nealimentat cu energie electrică, iar în privinţa trenurilor pe tronsonul Buzău - Râmnicu Sărat circulaţia este restricţionată şi se circulă pe un fir de mers", a declarat joi dimineaţa subprefectul judeţului Buzău, Alecu Vasile, potrivit Agerpres.
DN2 E85 între Urziceni - Buzău - limita cu judeţul Vrancea a fost închis miercuri începând cu ora 18.50, DN 22 între localităţile Râmnicu Sărat - Băile a fost închis începând cu ora 10.55, DN 2C între Costeşti - Smeeni - limita cu judeţul Ialomiţa a fost închis începând cu ora 10.55, DN 2B între localităţile Buzău - Brăila închis începând cu ora 14.30. Pe DN 1B între Buzău - Mizil există restricţie pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 t începând cu ora 15.30, iar pe DN 10 între Buzău - limita cu judeţul Covasna s-a instituit restricţie pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone începând cu ora 17.00. Subprefectul judeţului Buzău a mai spus că peste 600 de militari, poliţişti şi jandarmi au acţionat toată noaptea pentru deblocarea drumurilor şi rezolvarea urgenţelor.
Constanţa: Autorităţile continuă salvarea persoanelor cu necesităţi din zonele viscolite
Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă a coordonat pe parcursul nopţii de miercuri spre joi operaţiunile de salvare şi evacuare a cetăţenilor din aflaţi în dificultate pe şosele şi în localităţile izolate de viscol, din judeţul Constanţa.
Un comunicat transmis joi dimineaţă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Dobrogea' informează că un tanc al armatei, cu două camioane 6x6, un autotractor şi 20 de militari au fost trimişi pe DN 22 pentru deblocarea sectorului de drum Lumina - Cogealac, pentru susţinerea eforturilor echipelor Secţiei Drumuri Naţionale, care înaintau foarte greu pentru salvarea unor autovehicule înzăpezite, din cauza condiţiilor meteo.
În această zonă, cu toate că vântul este în continuare foarte puternic, iar vizibilitatea este zero, mai mulţi conducători auto care s-au încumetat să plece la drum au rămas blocaţi în zăpadă, în ciuda tuturor avertizărilor transmise de autorităţi ţi a restricţiilor de circulaţie.
Ca urmare a condiţiilor meteorologice, de la instituirea codului roşu, pe raza judeţului Constanţa s-a intervenit pentru salvarea mai multor persoane blocate în zăpadă şi pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în mai multe cazuri.
În urma blocării drumurilor, primăriile Corbu şi Deleni au acţionat pentru evacuarea şi adăpostirea a 131 persoane surprinse în trafic. Alte 42 autoturisme înzăpezite au fost abandonate pe carosabil, 30 în zona Lumina-Tariverde şi 12 în zona oraşului Hârşova, persoanele fiind cazate în adăposturi. Potrivit ISU Dobrogea, pe parcursul codului roşu de viscol, pe raza judeţului Constanţa au fost 206 persoane salvate din zăpadă și 36 de persoane asistate medical.
Joi dimineaţa, sunt în continuare izolate datorită zăpezii viscolite, 13 localităţi rurale (Topalu, Capidava, Ghindăreşti, Dunăreni, Viile, T. Vladimirescu, Dunărea, Casian, Cogealac, Tariverde, Rîmnicu de Jos, Rîmnicu de Sus şi Gura Dobrogei).
Compania de distribuţie a energiei electrice ENEL a anunţat joi la ora 05,00 că avariile la liniile de tensiune afectează locuitorii din satele Fântânele, Tariverde, Canlia, Bugeac, Almalău, Satu Nou, Strunga, Izvoarele, Vâlcele şi Coslugea.
Manevrele în toate porturile de la Marea Neagră şi tranzitarea Canalului Dunăre Marea Neagră prin ecluzele Midia Năvodari şi Agigea sunt în continuare suspendate, din cauza vântului puternic, iar Aeroportul Internaţional 'Mihail Kogălniceanu' a fost închis.
Tulcea: Toate drumurile din judeţ sunt blocate, iar 48 de sate sunt izolate
Toate drumurile din judeţul Tulcea sunt închise circulaţiei, iar 48 de sate sunt, joi dimineaţa, izolate, populaţia din acestea putând însă comunica în interior, potrivit raportărilor primite Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) la primele ore ale zilei din partea a 41 de primării.
Potrivit Centrului Infotrafic al Inspectoratului General al Poliţiei Române, sunt închise circulaţiei DN 22, pe tronsonul Brăila-Tulcea-Mihai Viteazul (judeţul Constnţa), DN 22A, pe tronsonul Saraiu (judeţul Constanţa)-Cataloi (judeţul Tulcea), DN 22D, Măcin-Horia, DN 22E Garvăn-IC Brătianu şi DN 22F Horia-Nalbant.
'Din cele 41 de primării care ne-au transmis până în jurul orei 7.00 situaţiile din unităţile administrativ-teritoriale, 18 au probleme în 48 de sate. În aceste localităţi nu se poate ajunge deocamdată, însă populaţia poate comunica în interior pentru a interveni cu mijloace proprii sau pentru a cere sprijin din partea Comitetului, în funcţie de caz', a declarat preşedintele CJSU, prefectul Lucian Simion.
Vrancea: În 74 de sate din 16 comune ale judeţului accesul pe căi rutiere este blocat de zăpadă
Într-un număr de 74 de sate din 16 comune vrâncene, cu un număr de aproximativ 47.290 de locuitori, accesul nu se poate realiza joi pe căile de comunicaţii terestre ca urmare a blocajului produs de zăpada abundentă viscolită.
Cele 16 comune sunt: Băleşti, Chiojdeni, Ciorăşti, Coteşti, Dumbrăveni, Dumitreşti, Jitia, Măicăneşti, Năneşti, Răstoaca, Sihlea, Slobozia Ciorăşti, Tătăranu, Ţifeşti, Vintileasca şi Vulturu.
De asemenea, cinci drumuri naţionale sunt închise temporar: DN 23 Focşani - limită judeţ Brăila, DN 2N Mărtineşti - Dumbrăveni - Jitia, DN 23 B Măicăneşti - Ciorăsti, DN 23 A Gologanu - Ciorăşti, DN 2 R Jitia Vintileasca, iar alte nouă şosele judeţene sunt în aceeaşi situaţie: DJ 202 E Sihlea - limită judeţul Buzău; DJ 204 B Măicăneşti - Tătăranu, DJ 204 D Focşani - Suraia şi Suraia - Vulturu - Maluri; DJ 202 F Băleşti - Mihălceni; DJ 204 E Focşani - Petreşti şi Haret - Panciu; DJ 205 C DN 2 - Goleşti - Cârligele; DJ 205 E DN 2 - Ciuşlea şi DN 2 - Ţifeşti; DJ 205 R Slobozia Ciorăşti - Jilişte şi DN 2 - Coteşti; DJ 205 H Domneşti - Păuneşti.
Deplasarea ambulanţelor către cazurile medicale se desfăşoară cu dificultate, iar în unele situaţii pentru facilitarea accesului către pacienţi se intervine cu utilaje de deszăpezire.
Pe parcursul nopţii de miercuri spre joi nu s-au înregistrat în judeţul Vrancea probleme în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice.
În prezent toate utilajele de deszăpezire acţionează pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi redarea circulaţiei pe drumurile publice, informează autorităţile vrâncene.