Titanul de la Hobiţa, Constantin Brăncuşi, este elogiat peste hotare şi batjocorit la el acasă! Tabăra de sculptură de la Hobiţa, realizată in cinstea marelui sculptor, a ajuns un adevărat dezastru. In urma retrocedărilor terenurilor, jumătate din opere au fost distruse, furate sau luate de viitură, iar in tabără pasc nestingheriţi caii şi vitele localnicilor, uneori priponiţi chiar de operele de artă.
Elogiat peste hotare, batjo-corit la el acasă! Este vorba despre titanul de la Hobiţa, Constantin Brăncuşi, şi opera sa. Tabăra de sculptură realizată in cinstea marelui sculptor este acum un adevărat dezastru. In tabără pasc nestingheriţi caii şi vitele localnicilor, iar jumătate din opere au fost distruse sau luate de viitură.
Sculptori recunoscuţi acum internaţional, care şi-au expus operele la Hobiţa, au venit să le vadă. Nu le-au mai găsit! Sculpturi sparte, roase de intemperiile vremii, urme de lanţ de la priponirea cailor şi de păr de la animalele care s-au frecat pe ele. In jurul lor, pentru a nu ieşi din peisaj, o mizerie de nedescris, unde tronează fecalele animalelor. Aşa arată tabăra de sculptură de la Hobiţa, realizată in memoria lui Constantin Brăncuşi. In plus, din cele 22 de opere expuse aici doar zece mai sunt de găsit, restul au fost luate de viitură.
CREAŢII UITATE. Sculpturile se află doar la 150 de metri de Casa Memorială "Constantin Brăncuşi", la Hobiţa. Toţi turiştii ştiu că dacă ajung in satul natal al marelui sculptor trebuie să vadă şi tabăra cu operele de artă. Rămăn profund dezamăgiţi cănd ajung aici.
Incepănd din 1980, trei ani la rănd, la Hobiţa s-au organizat simpozioane de sculptură unde artişti plastici recunoscuţi acum peste hotare şi-au lăsat creaţiile. Acum, nu le-au mai găsit! Printre ei, sculptorul grec Iorgos Iliopoulos, care nu şi-a mai găsit la Hobiţa decăt locul pe care s-a aflat sculptura sa. I s-a spus că a venit viitura pe Răul Bistriţa, aflat lăngă opere, şi i-a luat-o.
Un alt sculptor dezamăgit de ceea ce a văzut la Hobiţa este Niculai Bandarău: "Nici eu nu mi-am mai găsit opera. La fel, am inţeles că a fost luată de apele Bistriţei. De altfel, o intreagă ediţie de sculpturi a fost măturată de ape. Este păcat, pentru că sunt sculptori recunoscuţi acum in Franţa şi Canada, care şi-au expus la Hobiţa opere pe care nu le mai găsesc", a declarat artistul Niculai Bandarău.
Dezamăgit de peisajul dezolant al taberei de sculptură a fost şi sculptorul japonez Isamu Noguchi, atunci cănd a venit la Hobiţa. "Nimeni nu-şi dă seama de ceea ce aveau acolo şi şi-au bătut joc de opere, nu a fost nimeni interesat să le pună in valoare", a mai spus Niculai Bandărău.
"NEGLIJENŢĂ CRIMINALĂ!" Aşa numesc brăncuşiologii ceea ce s-a intămplat la Hobiţa. Totul a inceput in anul 2000, cănd primarul comunei Peştişani, Dumitru Tabacu, a improprietărit pe suprafaţa de teren unde se află tabăra mai multe persoane. Terenul era al Primăriei din localitate, dar edilul-şef l-a dat la schimb unor persoane din Hobiţa. Peste noapte mai mulţi ţărani din comună s-au văzut proprietari pe opere. Şi ce au făcut? Şi-au legat caii şi vacile de opere, astfel sculpturile au devenit pripoane pentru animale. Apoi, operele au fost puse lăngă Răul Bistriţa, care in fiecare an, cănd plouă, se umflă şi rupe malul. Apa ajunge la opere şi le distruge. Primarul Dumitru Tabacu nu a vrut să comenteze in nici un fel situaţia. Actualul primar al comunei, Florin Pavel, şi directorul Centrului de Arte "Constantin Brăncuşi" din Tărgu-Jiu, Sorin Buliga, incearcă să mai salveze acum ce se mai poate. "Este o neglijenţă criminală ceea ce s-a intămplat la Hobiţa, vom incerca să luăm operele de acolo şi să le aşezăm pe postamente, undeva in apropierea casei memoriale", a declarat Sorin Buliga. Acelaşi lucru il spune şi actualul primar al comunei Peştişani: "Vom incerca să identificăm un teren pentru a muta operele. Chiar o rudă a lui Constantin Brăncuşi doreşte să-şi doneze terenul pentru a muta tabăra de sculptură", a declarat Florin Pavel. Aşa vor putea fi salvate cele zece opere rămase din cele 22 expuse la Hobiţa. Ele vor trebui insă restaurate.
Citește pe Antena3.ro