x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăieri la Sănătate

Tăieri la Sănătate

de Magda Colgiu    |    14 Mai 2010   •   00:00

Ministrul Attila Cseke a anunţat reduceri de personal şi de cheltuieli în sistemul de sănătate. La Ministerul Sănătăţii se desfiinţează 20 de posturi care la ora actuală sunt vacante.

Deşi la toate direcţiile de sănătate publică se vor efectua disponibilizări, deocamdată nu se ştie numărul exact al persoanelor trecute în şomaj, deoarece există un contract colectiv de muncă în baza căruia disponibilizările presupun între 5 şi 24 de salarii compensatorii. În timp ce Ministerul Sănătăţii are 264 de angajaţi, la DSP Bucureşti sunt 327, ceea ce nu este normal, spune ministrul Sănătăţii.

Astfel, structura tuturor DSP-urilor va fi ajustată, în sensul că de la un director şi patru adjuncţi, vor rămâne un director şi doi adjuncţi: unul cu misiunea controlulului sănătăţii publice şi al doilea, cu problemele financiare-contabile. Attila Cseke a mai anunţat reducerea cu 20% a cheltuielilor în Ministerul Sănătăţii şi în toate instituţiile subordonate. Suma economisită este de 975,989 RON.

În privinţa datoriilor spitalelor, acestea sunt de aproximativ 1,3 miliarde RON şi vor fi achitate de la bugetul de stat, în următoarele săptămâni. În schimb, nu s-a găsit o soluţie pentru plata medicamentelor compensate şi gratuite.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat reducerea cu 1-2 ani a rezidenţiatului la 37 de specialităţi din 39. Sunt şi specialităţi la care se menţine actuala durată: medicină de familie, oncologie medicală, obstetrică-ginecologie, urologie.

×