x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tamponari - Zapada, bucuria mecanicilor auto

Tamponari - Zapada, bucuria mecanicilor auto

31 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Zapada cazuta peste Bucuresti a adus mai multe masini in service-uri. Numarul de tractari s-a marit si el. Iarna revigoreaza afacerile service-urilor auto. Vremea frumoasa de pana acum le-a luat atelierelor auto o parte din comenzile cu care se obisnuisera iarna. Acum situatia revine la normal.
ADRIAN MIHAI

METEOSENSIBILITATE. Gerul trimite mai multe masini la service
Numarul masinilor tamponate care ajung in service s-a dublat in aceste zile. Daca intr-o saptamana obisnuita veneau doi clienti cu tamponari, ieri, pana la ora pranzului, venisera deja cinci clienti la atelierul Denis Serv din Bucuresti. In plus fata de accidente, s-au inregistrat deja si cinci apeluri pentru tractari, in conditiile in care intr-o saptamana obisnuita abia se primea o solicitare sau doua, ne spune Catalin Invanciu, patronul atelierului. Solicitari au mai fost si pentru probleme la electromotoare, carburatoare si conducte de benzina pe acolo pe unde apa din benzina ingheata. Cazuri de motoare sparte nu au mai fost, spre deosebire de alti ani, semn ca soferii au folosit antigel de aceasta data.

CERERE. Ceea ce se vede acum in service este doar varful icebergului. "In ceea ce priveste numarul de solicitari cauzate de conditiile meteo nefavorabile, reactia este una temporizata de procedurile aplicate in cazul unui accident. Dupa politie, procese-verbale si vizita la societatea de asigurari, urmeaza tractarea masini (in caz de accident grav) si reparatia", spune Florin Chiper, director de marketing la Auto Cobalcescu. "Masina de interventie lucreaza in aceasta perioada permanent, sezonul rece fiind perioada de varf pentru acest serviciu", adauga directorul. Daca pe partea de caroserie se observa o crestere a interventiilor, pe partea de mecanica se urmeaza cursul normal al interventiilor, din perioada "uscata". "Acest lucru se datoreaza innoirii parcului auto din tara noastra si calitatii noilor motoare auto, antigelul de la masinile noi si injectia", apreciaza Chiper. Totusi o cauza a interventiilor generate de sezonul rece poate fi calitatea benzinei si a motorinei sau acumulatorii, care functioneaza mai greu la temperaturi foarte scazute.

RECUPERARI. Comparativ cu anii anteriori, numarul interventiilor cauzate de conditiile meteorologice este unul mai scazut, deoarece si iarna a inceput mai tarziu, remarca specialistii din domeniu. De exemplu, decembrie 2003 a fost mai bun decat ultima luna a anului trecut. Ei spera ca sa "recupereze", acum ca iarna si-a intrat in drepturi. Gerul si poleiul nu inseamna in mod automat si o explozie a activitatii in atelierele service auto. "In ceea ce priveste capacitatea service-ului, in mod constant suntem aproape de limita superioara a acesteia", apreciaza Chiper. Efectul iernii este unul dublu si contradictoriu. Pe de o parte, in anumite momente se produc mai multe accidente din cauza zapezii, dar, pe de alta parte, datorita scaderii traficului si a vitezei de rulare, se micsoreaza numarul tamponarilor. Asa se face ca iarna nu reprezinta un varf de activitate in mod direct, dar ea are totusi un rol important. Cele mai importante perioade pentru activitatea de service raman primavara, cand soferii isi pun la punct masina in urma sezonului rece, si toamna, cand o pregatesc pentru acesta.

AGLOMERATIE

"Masina de interventie lucreaza in aceasta perioada permanent, sezonul rece fiind perioada de varf pentru acest serviciu. Au crescut in special interventiile de reparatie a caroseriei" - Florin Chiper, reprezentant service auto

TAMPONARI IN WEEK-END
Zapada abundenta cazuta in ultimele zile in Capitala, coroborata cu neatentia soferilor cat si cu neadaptarea vitezei la conditiile de trafic, a dus la producerea unui numar mare de tamponari. Cele mai multe au avut loc sambata, cand la nivelul Bucurestiului s-au tamponat aproximativ 500 de masini. La acestea se adauga 27 de autorizatii de reparatii eliberate de politistii Serviciului Tamponari pentru cei care si-au gasit masinile lovite in parcare. Duminica in schimb a fost o zi relativ usoara. Doar 200 de masini si-au "amestecat culorile", fiind eliberate 60 de autorizatii de reparatii. Totodata oamenii legii ii sfatuiesc pe cei implicati in tamponari sa anunte Politia in termenul legal (48 de ore), altfel risca sa li se suspende permisul de conducere pentru neraportarea evenimentului in care au fost implicati. Politistii recomanda conducatorilor auto sa adapteze viteza la conditiile meteo si de trafic, sa nu bruscheze comenzile masinii si, pentru orice eventualitate, sa aiba in portbagaj o lopata, saculetul de nisip si lanturi. (Eduard Pascu)

×
Subiecte în articol: observator auto tamponari