x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tanc petrolier spalat in lacul Herastrau

Tanc petrolier spalat in lacul Herastrau

de Monica Andrei Capatos    |    20 Oct 2006   •   00:00
Tanc petrolier spalat in lacul Herastrau

Compania Petrom a fost amendata cu un miliard de lei vechi, deoare-ce a spalat un tanc petrolier si a poluat lacul Herastrau.

Lacul Herastrau a fost poluat cu produse petroliere. Mai exact, angajatii Petrom au spalat un tanc petrolier, iar mizeria n-a ajuns in canalizare, asa cum era normal, ci in lac. La inceput, cei de la Petrom nici n-au vrut sa-si recunoasca vina.

Incidentul s-a intamplat acum trei zile. Angajatii SC Petrom au profitat de faptul ca traficul in zona Podului Miorita a fost inchis pentru lucarile de modernizare si s-au pus pe treaba. Seara, pe sest, au spalat un tanc petrolier langa lac iar mizeria s-a scurs in Lacul Harastrau in loc sa se duca in sistemul de canalizare. Dupa ce au comis-o, nici macar n-au anuntat autoritatile, au mers pe blat in speranta ca nu se va afla cine-i vinovatul. Ghinionul lor a fost ca langa benzinaria Petrom din Baneasa, locul incidentului, se afla si sediul Administratiei Lacuri si Parcuri din cadrul Primariei Capitalei.

"Incidentul s-a intamplat pe 17, seara, insa cei de la Garda de Mediu au spus ca gestioneaza ei problema. La inceput, cei de la Petrom n-au vrut sa recunoasca, norocul nostru a fost ca s-a intamplat langa Administratia Lacuri si angajatii de acolo au luat imediat masuri de neutralizare a zonei poluate prin amplasarea unui baraj plutitor si imprastierea de material absorbant, adica de rumegus", ne-a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul general al Capitalei.

REZIDUURI. Specialistii Agentiei de Protectia Mediului au spus clar ca poluarea a fost provocata de deversarea produselor petroliere in caminele canalizarii pentru ape pluviale orasenesti si evacuarea lor in apele lacului. Au fost prelevate probe din apa pentru a afla efectele pe care incidentul le-a avut asupra mediului.

"Le-am dat 24 de ore pentru a depista sursa poluarii si o amenda de un miliard de lei. N-au vrut sa recunoasca faptul ca poluarea vine de la ei. Am avut noroc ca era putina apa in lac pe portiunea aia. Era mai mult mal, care acum este imbibat cu reziduuri", ne-a spus Viorel Glaman, cel care s-a deplasat la fata locului din partea Garzii de Mediu.

"A fost afectat ecosistemul. Am vorbit cu Silvian Ionescu, (n.r. - seful Garzii de Mediu) si i-am cerut sa le dea amenda maxima", ne-a spus Adriean Videanu, primarul general.

TERASE ILEGALE. Din pacate, in Lacul Herastrau nu ajung doar reziduurile petroliere rezultate din spalarea de tancuri ci si dejectiile provenite din wc-urile publice transformate in restaurante de lux. Desi este monument istoric, Herastraul este plin de carciumi si terase insalubre, fara canalizare si autorizatie de constructie. Cu toate ca Primaria Capitalei a demarat o campanie asa zisa de demolare a constructiilor ilegale din parc, rezultatul a fost unul aproape nul. In afara de cateva bodegi amarate si de constructia, ce-i drept, de lux a deputatului PRM Mitica Dragomir, nu s-a intamplat nimic. Ziarul nostru a prezentat chiar si o harta cu toate firmele care detin restaurante sau terase fara autorizatie in parc, dar tot degeaba. Situatia din Herastrau este cunoscuta si de specialistii Uniunii Europene, care nu vor aproba finantarea cu 13 milioane de euro a proiectului de reabilitare a parcurilor bucurestene, pana cand acestea nu vor fi curatate in primul rand de constructii ilegale.

PETROM A TRECUT LA DECONTAMINARE
"Salariatii benzinariei Baneasa au luat toate masurile de limitare a poluarii si, desi nu avem confirmarea ca benzinaria poarta vina acestui incident, au trecut la decontaminarea zonei si a lacului, cu ajutorul unei firme specializate in astfel de operatiuni", a declarat Gabriel Nastase, purtatorul de cuvant al Petrom. Societatea isi va asuma intreaga responsabilitate a acestui incident daca se va dovedi ca e responsabila de poluare.
×
Subiecte în articol: observator petrom