x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tánczos Barna: România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze

Tánczos Barna: România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze

03 Noi 2021   •   09:20
Tánczos Barna: România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze

Ministrul Mediului Tánczos Barna spune, după ce 105 state au adoptat Declarația pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor, că România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze definitiv.

„Ziua de astăzi este una istorică: Peste 105 state au adoptat astăzi, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, Declarația liderilor pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor. Prin acest demers, comunitatea internațională își asumă până în 2030 stoparea și inversarea despăduririlor globale în următorul deceniu, ca parte a unui pachet de miliarde de dolari pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră”, a scris pe Facebook marți seara Tánczos Barna.

Potrivit acestuia, principalul obiectiv global este, în primul rând, acela de a nu mai pierde suprafețe de pădure.

Ministrul spune că, în următoarele decenii, statele semnatare vor lucra împreună pentru a păstra suprafețele de pădure, dar și pentru a crește exponențial aceste suprafețe.

În ceea ce privește România, Tánczos Barna susține că nu există acel fenomen de despădurire, de transformare definitivă a terenurilor forestiere în teren agricol sau de alt tip.

„Într-adevăr, România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze definitiv. În 2021 am făcut pași foarte importanți în stoparea delictelor silvice, iar ritmul cu care exploatăm e susținut și de modul în care plantăm, replantăm și regenerăm pădurea. Ambele acțiuni trebuie să meargă în paralel, dar bineînțeles balanța trebuie să încline întotdeauna în favoarea regenerărilor.
Trebuie să creștem suprafața împădurită, iar în acest scop ne ajută PNRR, cu cele 57 mii de hectare de terenuri forestiere care vor fi înființate, în ritm accelerat, până în 2026”, mai spune ministrul Mediului.

Acesta susține că din anii 1990 până în prezent, suprafața împădurită a crescut constant în țara noastră, iar acest lucru este demonstrat și de datele statistice, dar și de observațiile realizate prin imagini satelitare, la nivel mondial. Dacă în anul 1990, conform INS, erau 6.242.300 hectare de pădure, în anul 2020 această suprafață a crescut cu aproape 200.000 hectare, până la valoarea de 6.449.417 hectare.

„Cel mai important lucru este ca imediat după o eventuală exploatare a masei lemnoase, să existe și replantarea. Aceasta este obligația fiecărui proprietar, indiferent dacă proprietarul este statul român, o primărie, sau proprietar privat”, a mai spus ministrul Mediului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tanczos barna