Mai e o ţâră până la Sfântul Dumitru, când, după tradiţie, se dă pălăria pe căciulă şi gospodinele încep a-şi cumpăra cele trebuincioase pentru ultima dintre muncile gastronomice ale toamnei: punerea la murat a verzelor înfoiate. Prilej, deci, să se îndesească târgurile de toamnă... care nu-s numai pentru pălării şi varză, ci pentru tot ce are omul nevoie, peste iarnă, pe la casa lui. Dar să nu mai dăm mult din gură, ci să vă zicem cam pe unde (şi când) în weekendul acesta şi în zilele ce vor urma veţi putea să vă aprovizionaţi cu bucate, cu haine şi-ncălţări şi cu alte multe produse (la care poate că până acum n-aţi gândit cât de trebuincioase vă sunt).
Toamna la cumpărături te-ndeamnă!
Acesta este sloganul Târgului Bucuriile Toamnei, organizat sâmbătă şi duminică în Parcul Comercial Militari. Vino la cumpărături şi ia-ţi toate bunătăţile de care ai nevoie pentru o iarnă liniştită şi... cu cămara plină. În zilele de 20 şi 21 octombrie, se revarsă cornul abundenţei de toamnă (şi e prima ediţie a unui târg dedicat locuitorilor din cartierul Militari şi nu numai lor) iar amatorii de bucate româneşti se vor putea desfăta cu brânzeturi şi produse din carne proaspete, băuturi 100% naturale (de la vin, palincă, ţuică, vişinată, până la sucuri şi siropuri), pâine pe vatră, cozonaci, plăcinte, fructe, legume şi miere de albine şi câte alte bunătăţi după care îţi lasă gura apă. Nu vor lipsi însă nici meşterii olari şi artizanii cu bijuterii unicat etc. Şi ce e mai important e că toate produsele vor fi sută la sută româneşti.
Târgul lui Brumărel, la Muzeul Ţăranului Român
Weekendul acesta, de vineri până duminică şi de dimineaţa până seara, în curtea interioară a Muzeului Ţăranului Român, are loc Târgul lui Brumărel, cu câteva elemente distincte şi toate la fel de interesante: Piaţa Ţărănească (produse de gastronomie tradiţională, brânzeturi, păstrămioare şi cârnaţi, dulceţuri şi zacuşti etc.), Meşter(Eşti) (produse ale meşterilor populari, de la cioplituri în lemn la ceramică şi piese de costum popular) şi Târg de Antichităţi (cu sute şi mii de obiecte vechi).
Târgul de Sfântul Dumitru
Tradiţional organizat de Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, se va ţine în perioada 26-28 octombrie. Târgul porneşte de la tradiţia Târgului de Sâmedru din vechime, care marca cel de al doilea sezon pastoral, cel al iernatului, când se zice că se încuie vara şi desfrunzeşte codrul. În cele trei zile ale târgului, vizitatorii Muzeului Satului se vor putea bucura de prezenţa ansamblurilor folclorice, a tarafurilor şi soliştilor de muzică populară românească, ca şi de cele ale etniei bulgare, care este invitatul de onoare al ediţiei. Nu va lipsi o paradă a portului popular, iar în 27 octombrie, un spectacol de folclor şi de muzică religioasă cipriotă susţinut de mai multe grupuri de artişti din Cipru. Meşterii populari veniţi din toate zonele ţării îşi vor etala creaţiile, dar cel mai mult vă vor atrage tarabele cu produse de gastronomie tradiţională, de la cozonaci şi plăcinte la produse din carne, brânzeturi, turtă dulce şi până la produse bio (miere, fructe, legume, zacuscă, dulceţuri etc.)
Alte târguri, în ţară
Timişoara. 17-21 octombrie. Salonul Industriei Uşoare
Bucureşti. 19-21 octombrie. Beauty and Style Expo. Târg de Wellness, Bodycare, Beauty and Style.
Oradea. 19-21 octombrie. Tîrg de toamnă
Cluj-Napoca. 25-28 octombrie. Salonul Mireselor