x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tariceanu si Basescu, cea mai ampla prezenta tv

Tariceanu si Basescu, cea mai ampla prezenta tv

de Sebastian S. Eduard    |    12 Aug 2005   •   00:00

Durata stirilor politice a scazut, reprezentantii Puterii domina mediatizarea prin tv, iar Tariceanu si Basescu sunt personalitatile politice cu cea mai ampla prezenta.

In perioada 01-31.07.2005, Consiliul National al Audiovizualului a monitorizat principalele emisiuni de stiri, dezbateri, divertisment ale principalelor posturi de televiziune si de radio. Obiectivul monitorizarii a fost verificarea respectarii dispozitiilor Deciziei CNA nr. 40/2004 privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului.

STIRI POLITICE. Astfel, in raport cu luna precedenta, durata stirilor politice a scazut in economia emisiunilor de stiri, pe ansamblul posturilor de tv, si in special la TVR 1, PrimaTV, Realitatea TV. Reprezentantii Puterii domina mediatizarea prin tv, atat din punctul de vedere al duratei aparitiilor, cat si din cel al numarului de stiri in care apar. Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, urmat de presedintele Traian Basescu sunt personalitatile politice cu cea mai ampla prezenta la tv in cadrul emisiunilor de stiri (durata si numar). Scorul este de 8.540 la 7.484. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Mircea Geoana (4.127 interventii), Adrian Nastase (2.045) si Gheorghe Flutur (1.461). In schimb, la radio, reprezentantii Opozitiei sunt intalniti mai rar decat la tv, durata prezentei lor inregistrand ponderi de 17,4% la Info PRO, 16,7% la Romania Actualitati si 9,4% la Europa FM. Televiziunea care ofera cea mai mare pondere de stiri politice este OTV, cu 53,1%, in timp ce B1 TV este postul care ofera cele mai putine stiri de natura politica (9,4%). Media este de 29,4 % si in jurul acestei cifre se situeaza televiziunile importante precum Antena 1, Pro TV sau TVR 1. In ceea ce priveste ponderile prezentelor in stiri ale membrilor Opozitiei, majoritatii parlamentare Guvernului si Presedintiei, diferentele nu sunt foarte mari. Astfel, Pro TV pare a fi reflectat cel mai mult activitatea Presedintiei (21%), in timp ce Realitatea TV si Prima TV au acordat cel mai mult spatiu Guvernului. Opozitia a fost prezenta in stirile tv in proportie de aproximativ 15%. Cel mai mult spatiu i-a acordat B1 TV (18,2%), iar cel mai putin - Realitatea TV (7,2%).

DIFERENTE. Personalitatile politice au fost si ele mediatizate diferit, de la post la post. TVR, de exemplu, i-a mediatizat in context pozitiv pe Monica Macovei (93,3%) sau Adrian Nastase (92,2%), in timp ce Marko Bela a fost mediatizat in context negativ intr-o proportie de 81,8%. Cu totul altfel sta situatia la Prima TV, unde acelasi Marko Bela este prezentat 100% pozitiv. "Omul negru" in contextul Prima TV pare a fi insa Adrian Nastase, prezentat 100% in context negativ... (Sebastian S. Eduard)

×
Subiecte în articol: observator stiri