x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţările bogate, avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină

Ţările bogate, avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină

14 Iul 2009   •   00:00
Ţările bogate, avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină
Sursa foto: MIKE CLARKE/AFP

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Margaret Chan, a deplâns faptul că accesul la vaccinul împotriva gripei porcine va fi rezervat în primul rând ţărilor celor mai dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace.



'Capacităţile de producţie a vaccinului pentru noua gripă nu sunt infinite şi sunt din nefericire insuficiente pentru o lume de 6,8 miliarde de persoane, aproape toate susceptibile de a fi contaminate de acest virus în întregime nou şi puternic contagios', a declarat Chan, informează AFP, citată de Agerpres.

'Partea leului din aceste resurse limitate va merge la ţările cele mai dezvoltate. O dată în plus vedem că avantajul se îndreaptă către bogăţie. O dată în plus vedem că accesul la medicamente este refuzat din cauza imposibilităţii de a le plăti', a acuzat directoarea generală a OMS.

'În materie de sănătate, politicile publice vor rămâne imperfecte, la fel cum accesul la acţiunile care salvează vieţi va fi în favoarea statelor mai dezvoltate', a adăugat dr. Margaret Chan.

În ajun, un responsabil al OMS a declarat că 'toate ţările vor avea nevoie de vaccin' împotriva gripei porcine întrucât pandemia nu mai poate fi oprită. Un vaccin ar urma să fie gata în septembrie-octombrie, afirmă organizaţia.

În cursul unui summit de la începutul lui iulie din Mexic, ţările în curs de dezvoltare au solicitat măsuri pentru asigurarea accesului la vaccin şi al ţărilor mai sărace, prin intermediul donaţiilor sau al preţurilor mai avantajoase.

Dr. Margaret Chan a declarat la acel moment că s-a încheiat un acord cu două grupuri farmaceutice pentru o donaţie de 250 de milioane de doze către unele state în curs de dezvoltare, dar a declarat că numărul este 'în mod evident insuficient'.

×
Subiecte în articol: observator