x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taximetrie sau "act de caritate" pentru românii din Japonia?

Taximetrie sau "act de caritate" pentru românii din Japonia?

de Ionela Gavriliu    |    22 Mar 2011   •   19:48

Ministerul Afacerilor Externe spune că românii din Japonia au ştiut de la început că zborul către România va costa, dar că TAROM a cerut un preţ decent în condiţiile în care alte com­pa­nii au crescut preţurile când ce­rerea a devenit foarte mare. "Pe 17 şi 18 martie preţurile unui zbor din Tokio erau cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro. TAROM a cerut doar ba­nii pentru a-şi acoperi costurile, 1.000 de euro de fiecare adult şi 500 de euro pentru un copil. Jumătate din cât costă în mod normal", a declarat Doris Mircea, director general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din cadrul MAE.
În noaptea de 20 martie, la câteva zeci de minute de zborul special, trimis de MAE pentru repatrierea românilor din Japonia, a aterizat un avion al companiei ruseşti Aeroflot. Cu el a venit fiica Silviei Diaconu, o femei din Botoşani, care a dat pe un bilet dus-întors Tokio-Bucureşti aproximativ 1.000 de euro.

Conform datelor MAE, în data de 18 martie, în registrul unic de la ambasadă erau înregistrate 365 de persoane. Cati, o româncă din oraşul Chibo, aproape de Tokio, a fost una din persoanele care s-au înscris în registrul unic de la Ambasada din Tokio, pentru a cere informaţii despre eventuale zboruri spre România. "Ce le reproşez eu celor de la ambasadă e că au ţinut totul ascuns până în ultimul moment. Sau au informat foarte prost. Vineri mi-au spus că nici vorbă de vreun avion care să zboare spre România. N-am ştiut în timp util dacă va fi un zbor şi care sunt con­diţiile de plată. Eu, din apropiere de To­kio, aş fi ajuns, dar din zonele afectate nu poţi veni aşa în pripă. Mi-am luat în cele din urmă bilet la o cursă no­r­mală, 1.200 de euro dus-întors. În noaptea de vineri spre sâmbătă m-au sunat de la ambasadă să mă în­trebe dacă îmi pot face bagajul în câ­teva ore şi să plec spre Tokio, cu un avion TAROM aproape gol. Le-am spus că cedez lo­cul meu altcuiva. Nu era nici o re-du­­cere la preţul biletului", poves­teşte Cati. Ambasada Marii Bri­tanii a afişat la puţin timp după cutremurul din Japonia că va pune la dispoziţia cetăţenilor săi un avion. Data plecării şi costul biletului, 600 de lire, au apărut pe site-ul amba­sa­dei. Reprezentanţii MAE spun că toa­tă operaţiunea s-a făcut sub presi­u­­nea timpului. "Pe 18 martie TA­ROM a confirmat că va efectua zbor spre Ja­ponia. Am trimis emailuri de la am­basadă pe toate grupurile de ro­mâni şi la cei ale căror adrese le aveam. Am sunat apoi la toţi cei din registru. Mulţi s-au răzgândit, alţii n-au putut să ajungă. Eram sub presiu­nea timpului", au declarat surse din MAE.

Reprezentanţii TAROM n-au vrut să dezvăluie cât a costat zborul România-Japonia şi retur. "Infor­maţiile privind zborul spre Japonia le puteţi afla doar de la MAE. Aşa am convenit. Însă vă pot spune că zborul a fost efectuat cu un Airbus 310 care are în jur de 200 de lo­curi. Au fost 30 de pasageri în avion", a declarat Ionel Mihalache, pur­tător de cuvânt TAROM. Compa­nia aeriană nu efectuează curse re­gulate la Tokio. Bugetul MAE a fost su­plimentat cu un milion o sută de lei în vederea sprijinirii şi repatrierii românilor din Japonia.

×