Ministerul Afacerilor Externe spune că românii din Japonia au ştiut de la început că zborul către România va costa, dar că TAROM a cerut un preţ decent în condiţiile în care alte companii au crescut preţurile când cererea a devenit foarte mare. "Pe 17 şi 18 martie preţurile unui zbor din Tokio erau cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro. TAROM a cerut doar banii pentru a-şi acoperi costurile, 1.000 de euro de fiecare adult şi 500 de euro pentru un copil. Jumătate din cât costă în mod normal", a declarat Doris Mircea, director general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din cadrul MAE.
În noaptea de 20 martie, la câteva zeci de minute de zborul special, trimis de MAE pentru repatrierea românilor din Japonia, a aterizat un avion al companiei ruseşti Aeroflot. Cu el a venit fiica Silviei Diaconu, o femei din Botoşani, care a dat pe un bilet dus-întors Tokio-Bucureşti aproximativ 1.000 de euro.
Conform datelor MAE, în data de 18 martie, în registrul unic de la ambasadă erau înregistrate 365 de persoane. Cati, o româncă din oraşul Chibo, aproape de Tokio, a fost una din persoanele care s-au înscris în registrul unic de la Ambasada din Tokio, pentru a cere informaţii despre eventuale zboruri spre România. "Ce le reproşez eu celor de la ambasadă e că au ţinut totul ascuns până în ultimul moment. Sau au informat foarte prost. Vineri mi-au spus că nici vorbă de vreun avion care să zboare spre România. N-am ştiut în timp util dacă va fi un zbor şi care sunt condiţiile de plată. Eu, din apropiere de Tokio, aş fi ajuns, dar din zonele afectate nu poţi veni aşa în pripă. Mi-am luat în cele din urmă bilet la o cursă normală, 1.200 de euro dus-întors. În noaptea de vineri spre sâmbătă m-au sunat de la ambasadă să mă întrebe dacă îmi pot face bagajul în câteva ore şi să plec spre Tokio, cu un avion TAROM aproape gol. Le-am spus că cedez locul meu altcuiva. Nu era nici o re-ducere la preţul biletului", povesteşte Cati. Ambasada Marii Britanii a afişat la puţin timp după cutremurul din Japonia că va pune la dispoziţia cetăţenilor săi un avion. Data plecării şi costul biletului, 600 de lire, au apărut pe site-ul ambasadei. Reprezentanţii MAE spun că toată operaţiunea s-a făcut sub presiunea timpului. "Pe 18 martie TAROM a confirmat că va efectua zbor spre Japonia. Am trimis emailuri de la ambasadă pe toate grupurile de români şi la cei ale căror adrese le aveam. Am sunat apoi la toţi cei din registru. Mulţi s-au răzgândit, alţii n-au putut să ajungă. Eram sub presiunea timpului", au declarat surse din MAE.
Reprezentanţii TAROM n-au vrut să dezvăluie cât a costat zborul România-Japonia şi retur. "Informaţiile privind zborul spre Japonia le puteţi afla doar de la MAE. Aşa am convenit. Însă vă pot spune că zborul a fost efectuat cu un Airbus 310 care are în jur de 200 de locuri. Au fost 30 de pasageri în avion", a declarat Ionel Mihalache, purtător de cuvânt TAROM. Compania aeriană nu efectuează curse regulate la Tokio. Bugetul MAE a fost suplimentat cu un milion o sută de lei în vederea sprijinirii şi repatrierii românilor din Japonia.