x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teamă de Bac. Mii de liceeni nu s-au înscris la examen

Teamă de Bac. Mii de liceeni nu s-au înscris la examen

de Mara Raducanu    |    09 Iun 2014   •   20:19
Teamă de Bac. Mii de liceeni nu s-au înscris la examen
Sursa foto: KARINA KNAPEK/JURNALUL NATIONAL

Elevii de clasa a XII-a încep marţi examenul de bacalaureat cu proba orală la limba română. Până vineri, elevii de clasa a XII-a vor trece prin examinarea competenţelor de comunicare în limba română sau limba maternă. Săptămâna următoare au loc evaluările competenţelor digitale, apoi o săptămână de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, iar din 30 iunie încep probele scrise, cu examenul la limba română.

Deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au dat nici până la închiderea ediţiei o cifră totală a celor înscrişi la prima sesiune de examene, neoficial însă, aproape 200.000 de absolvenţi de liceu vor lua startul la examenul maturităţii. Din datele centralizate de către diversele inspectorate şcolare din ţară, anul acesta, comparativ cu anii trecuţi, din varii motive, liceenii au cam tras “chiulul” la înscrierile din sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat. La fel ca şi anul trecut, toate centrele de examen vor fi supravegheate video, pentru a se evita orice fel de fraudă. În plus, peste 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pe toată perioada desfăşurării examenelor de bacalaureat.

TIMIŞ. În judeţul Timiş, din cei aproape 6.000 de tineri care au absolvit liceul, aproape 2.000 nu s-au înscris la sesiunea din iunie a Bacalaureatului. “În total, s-au înscris pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat 4.928 de candidaţi, dintre care 851 sunt din promoţiile anterioare. Cei aproape 2.000 de absolvenţi de liceu din acest an nu s-au înscris fie pentru că au rămas corigenţi, fie pentru că nu s-au simţit pregătiţi să susţină examenul”, a precizat în presa locală Aurelian Sima, inspector şcolar adjunct în cadrul ISJ Timiş.

CONSTANŢA, IAŞI ŞI BRAŞOV. Nici în judeţul Constanţa situaţia nu stă pe roze în ceea ce priveşte numărul elevilor doritori să dea Bacalaureatul: peste 2.200 neînscrişi, în timp ce în Iaşi şi Braşov sunt în total aproape 3.000 de absolvenţi de liceu care “au ocolit” prima sesiune de Bacalaureat 2014.

PRAHOVA. În judeţul Prahova, dintre cei 6.642 de absolvenţi de liceu din seria curentă doar 4.640 s-au înscris la această primă sesiune.

SATU MARE. Pentru sesiunea iunie-iulie 2014 a examenului de Bacalaureat, la nivelul judeţului Satu Mare s-au înscris 2.327 de candidaţi, mult mai puţini decât în anii precedenţi. Astfel, potrivit unor informaţii ale Inspectoratului Şcolar Satu Mare, dacă pentru prima sesiune a anului 2012, în judeţul Satu Mare s-au înscris 3.360 de candidaţi, iar anul trecut 2.862, în acest an numărul candidaţilor a scăzut la 2.327. Aceleaşi surse au precizat faptul că, din numărul total de înscrişi, 2.008 sunt din promoţia curentă, iar 319 din seriile anterioare.

ALBA. Absolvenţii Promoţiei 2014 din Alba trag şi ei chiulul la examenul de Bacalaureat. În acest judeţ aproximativ 25% din elevii promoţiei curente nu s-au înscris din diverse motive la examenul din sesiunea iunie-iulie. Vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, Dan Cherecheş, a declarat că în judeţul Alba s-au înscris 2.919 elevi, dintre aceştia 2.473 sunt absolvenţi ai Promoţiei 2014 cu 900 mai puţini decât au fost înscrişi la simularea din primăvară.

BUCUREŞTI. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, 17.072 de absolvenţi s-au înscris în sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului, dintre care 12.332 sunt din seria curentă, iar 4.740 din seriile anterioare.

Rezultate dezastruoase la simulare
Reamintim că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a organizat în primăvară o simulare naţională a examenului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, iar rezultatele au fost mult sub aşteptări. Mai exact, doar 36% dintre elevii clasei a XI-a au trecut, în timp ce la clasa a XII-a au trecut doar 42%. “Scopul organizării de către MEN a simulării probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, de a ajuta elevii să conştientizeze nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final”, au arătat reprezenţanţii MEN. Rezultatele nu au fost trecute în catalog, urmând să fie analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

×
Subiecte în articol: bacalaureat 2014