x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proiect UE: Poliţia ar putea opri orice maşină din trafic, prin TELECOMANDĂ

Proiect UE: Poliţia ar putea opri orice maşină din trafic, prin TELECOMANDĂ

01 Feb 2014   •   22:31
Proiect UE: Poliţia ar putea opri orice maşină din trafic, prin TELECOMANDĂ
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Uniunea Europeană are în vedere dotarea poliţiei cu un dispozitiv care să-i permită oprirea prin telecomandă a vehiculelor, în trafic - conform BBC.

Noua tehnologie ar avea impact atât asupra siguranţei circulaţiei, cât şi a drepturilor civile, comentează jurnaliştii britanici. Ei citează un document UE, datat 4 decembrie 2013, care face referiri la "Oprirea prin telecomandă a vehiculelor". Pentru ca soluţia să poată fi implementată, proiectul UE are în vedere introducerea unei prevederi care impune ca toate vehiculele care intră pe piaţa europeană să aibă în standard tehnologia care să permită oprirea de la distanta.

În justificarea acestei măsuri, documentul arată că "vehiculele urmărite de poliţie s-au dovedit periculoase pentru cetăţeni" şi că "infractorii (de la tâlhari până la simpli hoţi) îşi asumă orice risc pentru a scăpa".

"În cele mai multe cazuri, poliţiştii nu pot opri vehiculele care încearcă să scape, din lipsa unor mijloace care să le permită să acţioneze în condiţii de siguranţă. Acest proiect are la bază recunoaşterea faptului că mijloacele tehnologice pentru un răspuns proporţional (la această provocare) sunt insuficiente", se arată în document.

Până acum nu se cunosc specificaţiile pentru un eventual diapozitiv pe care poliţia l-ar putea folosi în acest scop.

Informaţiile BBC arată că proiectul este la început şi că o eventuală directivă nu ar putea fi dată înainte de 10 ani.

×