x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Telegraph: Imigranţii români şi bulgari din Marea Britanie, mai susceptibili să solicite ajutoare sociale

Telegraph: Imigranţii români şi bulgari din Marea Britanie, mai susceptibili să solicite ajutoare sociale

de Agerpres    |    25 Sep 2011   •   09:33

Imigrantii sositi in Marea Britanie din Romania si Bulgaria au un nivel scazut de educatie si sunt mai susceptibili sa solicite ajutoare sociale, se arata in documente pastrate secrete de fostul guvern laburist si care vor fi dezvaluite pentru prima data de catre ministri britanici, noteaza The Sunday Telegraph.

Cifrele, care urmeaza a fi date publicitatii, sunt cuprinse in cinci studii separate controversate, comandate de fostul guvern laburist, dar nu au fost niciodata publicate - pe fondul banuielilor ca partidul ar fi dorit sa evite sa-i fie afectata imaginea inainte de alegerile generale de anul trecut. Ministrii actuali au calificat drept ingrijorator faptul ca fostul executiv a "acoperit" faptele si a promis sa publice in intregime in urmatoarele zile aceste rapoarte - care ii costa pe contribuabilii britanici 165.000 de lire sterline.
Documentele, obtinute de Telegraph, contin de asemenea dezvaluiri potrivit carora imigrantii din toate tarile sositi in Marea Britanie sunt mai susceptibili de a ramane fara un loc de munca decat populatia autohtona. In plus, mai mult de o treime din populatia din Londra este nascuta in afara Regatului Unit.
Pana in 2008, guvernul laburist a fost criticat pentru politica "usilor deschise", in timpul careia s-a inregistrat o crestere masiva a numarului de vize acordate, de permise de munca si de prelungiri ale permiselor de sedere.
In mod special, controversa s-a axat asupra normelor care reglementau imigratia din tarile care au aderat la UE in primul deceniu al acestui secol - Bulgaria si Romania /care au aderat in 2007/ si Polonia /2004/.
Rapoartele secrete arata ca 27% dintre persoanele care au sosit din Bulgaria si Romania au avut "un nivel scazut de educatie", in timp ce incepand cu 2009, mai mult de 15% dintre ei au cerut ajutoare sociale. Astfel, se precizeaza ca, in pofida implementarii unui "prag" asupra acestor cifre, numarul imigrantilor sositi din Romania si Bulgaria a crescut semnificativ dupa aderarea celor doua tari la UE.
In acealasi timp, imigrantii din cele doua tari s-au dovedit a fi mult mai susceptibili de a avea patru copii sau mai multi decat persoanele sosite in Marea Britanie din alte parti - punand o povara semnificativa asupra sistemului de invatamant, in special din Londra, unde s-au instalat peste jumatate dintre romanii si bulgarii stabiliti in tara.
Mai mult de trei din 100 de imigranti proveniti din Bulgaria si Romania au avut cinci copii sau mai multi.
Unul din cele cinci rapoarte, "Identifying Social and Economic Push and Pull Factors for Migration to the UK by Bulgarian and Romanian Nationals", arata ca in timp ce populatia din Bulgaria si Romania a scazut in perioada 2004 - 2010, cea din Marea Britanie a crescut considerabil. In aceeasi perioada, rata somajului din cele doua tari a scazut, in timp ce in Marea Britanie a crescut.

×