x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terasele ilegale de pe plajă vor fi demolate

Terasele ilegale de pe plajă vor fi demolate

de Mediafax    |    Elena Stan    |    02 Ian 2012   •   21:00
Terasele ilegale de pe plajă vor fi demolate

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sub conducerea Elenei Udrea, va demola, in urmatoarele luni, peste 100 de cladiri construite ilegal in statiunile turistice de interes national, iar proprietarii vor fi obligati sa suporte costul demolarilor. Cele mai multe cladiri sau anexe construi­te ilegal sau cu autorizatie de
construire emisa ilegal sunt pe litoral.

'Vor fi demolate circa 40 de cladiri sau anexe de pe litoral. Sunt doua categorii de cladiri care vor fi demolate: cele ridicate fara autorizatie de construire si cladirile construite cu autorizatii emise ilegal. Primariile au dat, in unele cazuri, autorizatii ignorand planurile urbanistice zonale (PUZ) sau pe baza unor PUZ-uri declarate ilegale de instanta, care nu au obtinut toate autorizatiile', a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al MDRT.

Astfel, vor fi demolate cateva ho­teluri, dar si terase, gradini de vara, res­taurante si cluburi. 'In cazul sta­ti­u­nilor de pe litoral, este foarte clar ca nu pot exista constructii la mai pu­tin de 200 de metri de la linia apei, pe plaja. Vor fi demolate mai multe obiective din statiunea Eforie Nord, zona Belona, mai multe terase construite pe plaja', a spus Oprea. Acesta a spus ca demolarile de pe li­toral vor continua in perioada ur­ma­toare, insa fara a se crea haos pe li­toral in timpul sezonului turistic. 'Noi so­mam proprietarii sa demoleze singuri ceea ce au realizat fara a detine au­to­rizatie de construire. Termenul in care acestia pot pune in aplicare or­dinul ministerului este de ordinul lunilor, insa noi tot facem demersuri de circa doi ani', a explicat Oprea.

Urmeaza Valea Prahovei si Baile Herculane
Bogdan Oprea a precizat ca s-a inceput cu cladirile de pe litoral, insa se va continua cu demolarea unei terase si a unui restaurant din sta­ti­u­nea Baile Herculane si cateva obiective din statiunile de pe Valea Prahovei. 'Vom demola terasa construi­ta ilegal in parcul din orasul Herculane si restaurantul Hotelului Am­ba­sador', a spus Oprea. Acesta a mai declarat ca urmeaza si cateva unitati construite ilegal in statiunile de pe Valea Prahovei. 'Numarul cladirilor care vor fi demolate ar putea creste, pentru ca angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii continua sa verifice documentatiile constructiilor din statiuni.

Noi facem treaba au­to­ri­ta­tilor publice locale, pentru ca ele ar fi trebuit sa demoleze aceste cons­tructii, dar nu au facut acest lucru', a adaugat oficialul Mi­nisterului Dez­vol­tarii Regionale si Turismului. Oprea a afirmat ca in cazul in care o cladire a fost construita ilegal, pro­prie­tarul primeste initial somatii pentru a o demola singur. Daca acest lu­cru nu se intampla, constructia va fi de­molata de MDRT, din fonduri proprii. 'Apoi le trimi­tem factura proprietarilor, si daca nu o platesc, ii ac­ti­o­nam in instanta', a completat el.

Demolare cu scandal
Operatiunea de demolare a extinderilor ilegale ale Hotelului Histria din statiunea Mamaia, inceputa in urma cu o saptamana, a fost reluata marti, dupa ce fusese oprita dupa Craciun, si va continua pana cand intreaga constructie ridicata ilegal va fi demolata. 'Proprietarul Hotelului Histria a fost somat de sase ori in ultimul an si jumatate, insa a prefe­rat sa faca circ. Din acest motiv nu vrem sa facem publice numele unitatilor ce urmeaza a fi demolate pe litoral', a explicat Bogdan Oprea. Ope­ra­tiunile de demolare vor costa 500.000-600.000 de lei, potrivit reprezentantului MDRT.

×