Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sub conducerea Elenei Udrea, va demola, in urmatoarele luni, peste 100 de cladiri construite ilegal in statiunile turistice de interes national, iar proprietarii vor fi obligati sa suporte costul demolarilor. Cele mai multe cladiri sau anexe construite ilegal sau cu autorizatie de
construire emisa ilegal sunt pe litoral.
'Vor fi demolate circa 40 de cladiri sau anexe de pe litoral. Sunt doua categorii de cladiri care vor fi demolate: cele ridicate fara autorizatie de construire si cladirile construite cu autorizatii emise ilegal. Primariile au dat, in unele cazuri, autorizatii ignorand planurile urbanistice zonale (PUZ) sau pe baza unor PUZ-uri declarate ilegale de instanta, care nu au obtinut toate autorizatiile', a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al MDRT.
Astfel, vor fi demolate cateva hoteluri, dar si terase, gradini de vara, restaurante si cluburi. 'In cazul statiunilor de pe litoral, este foarte clar ca nu pot exista constructii la mai putin de 200 de metri de la linia apei, pe plaja. Vor fi demolate mai multe obiective din statiunea Eforie Nord, zona Belona, mai multe terase construite pe plaja', a spus Oprea. Acesta a spus ca demolarile de pe litoral vor continua in perioada urmatoare, insa fara a se crea haos pe litoral in timpul sezonului turistic. 'Noi somam proprietarii sa demoleze singuri ceea ce au realizat fara a detine autorizatie de construire. Termenul in care acestia pot pune in aplicare ordinul ministerului este de ordinul lunilor, insa noi tot facem demersuri de circa doi ani', a explicat Oprea.
Urmeaza Valea Prahovei si Baile Herculane
Bogdan Oprea a precizat ca s-a inceput cu cladirile de pe litoral, insa se va continua cu demolarea unei terase si a unui restaurant din statiunea Baile Herculane si cateva obiective din statiunile de pe Valea Prahovei. 'Vom demola terasa construita ilegal in parcul din orasul Herculane si restaurantul Hotelului Ambasador', a spus Oprea. Acesta a mai declarat ca urmeaza si cateva unitati construite ilegal in statiunile de pe Valea Prahovei. 'Numarul cladirilor care vor fi demolate ar putea creste, pentru ca angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii continua sa verifice documentatiile constructiilor din statiuni.
Noi facem treaba autoritatilor publice locale, pentru ca ele ar fi trebuit sa demoleze aceste constructii, dar nu au facut acest lucru', a adaugat oficialul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Oprea a afirmat ca in cazul in care o cladire a fost construita ilegal, proprietarul primeste initial somatii pentru a o demola singur. Daca acest lucru nu se intampla, constructia va fi demolata de MDRT, din fonduri proprii. 'Apoi le trimitem factura proprietarilor, si daca nu o platesc, ii actionam in instanta', a completat el.
Demolare cu scandal
Operatiunea de demolare a extinderilor ilegale ale Hotelului Histria din statiunea Mamaia, inceputa in urma cu o saptamana, a fost reluata marti, dupa ce fusese oprita dupa Craciun, si va continua pana cand intreaga constructie ridicata ilegal va fi demolata. 'Proprietarul Hotelului Histria a fost somat de sase ori in ultimul an si jumatate, insa a preferat sa faca circ. Din acest motiv nu vrem sa facem publice numele unitatilor ce urmeaza a fi demolate pe litoral', a explicat Bogdan Oprea. Operatiunile de demolare vor costa 500.000-600.000 de lei, potrivit reprezentantului MDRT.