x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tezaur - Se reiau negocierile

Tezaur - Se reiau negocierile

de Irina Cristea    |    22 Iun 2005   •   00:00

Expertii romani si rusi se intalnesc din nou pentru a discuta problema tezaurului.

Expertii romani si rusi se intalnesc din nou pentru a discuta problema tezaurului.
Cea de-a doua reuniune a comisiei a inceput ieri la Moscova si are ca scop lamurirea, la nivel de specialisti si istorici, a conditiilor in care tezaurul Romaniei a fost depus spre pastrare la rusi. Potrivit profesorului Ioan Scurtu, presedintele partii romane a Comisiei, la Moscova se vor discuta chestiuni de detaliu, legate de materialele, documentele, celelalte bunuri care au fost retrocedate pe parcurs in cele doua transe, pentru a rezulta o imagine cat de cat concreta. "Trebuie sa continuam investigatiile si cercetarile asupra a ceea ce s-a predat, asupra a ceea ce urmeaza sa se predea si sa speram ca discutiile vor fi fructuoase", crede profesorul Scurtu, citat de Rador. Evenimentele din anii 1922-1924, cand problema tezaurului a fost pusa atat in cadrul conducerii de partid si de stat a Rusiei din acea perioada, cat si in raporturile diplomatice, vor fi printre temele de discutie.

PRECEDENT. Aceasta este a doua reuniune a comisiei. Expertii s-au mai intalnit in aceasta formula in octombrie 2004, cand s-au referit la contextul in care tezaurul a fost transportat la Moscova, valoarea juridica a documentelor semnate cu acel prilej si maniera in care au fost abordate problemele privind tezaurul de-a lungul timpului.

"Am ajuns in situatia in care noi am predat colegilor nostri din Federatia Rusa copii dupa procesele verbale de predare-primire din 1916 si din 1917 si continuam cu analiza concreta. Ambele delegatii sunt animate de spirit de cooperare si pana acuma noi ne-am desfasurat activitatea in cele mai bune conditii", a concluzionat presedintele delegatiei romane.

×
Subiecte în articol: observator