x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Economist, despre desclaraţiile lui Şova privind Holocaustul: "Învăţământul românesc e de vină" (VIDEO)

The Economist, despre desclaraţiile lui Şova privind Holocaustul: "Învăţământul românesc e de vină" (VIDEO)

15 Mar 2012   •   10:53
The Economist, despre desclaraţiile lui Şova privind Holocaustul: "Învăţământul românesc e de vină" (VIDEO)

Intr-un articol intitulat "Nu se putea intampla aici", publicatia "The Economist" ironizeaza cunostintele insuficiente ale fostului purtator de cuvant al PSD, Dan Sova, in domeniul istoriei, dar le pune pe seama sistemului de invatamant romanesc.

"Dan Sova plateste pretul lacunelor sale in materie de istorie. In 5 martie, vorbind intr-o emisiune TV despre Holocaust, politicianul a spus ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a suferit", scrie publicatia.

Consecintele acestor afirmatii nu au intarziat sa apara, Sova fiind inlaturat din functia de purtator de cuvant al PSD.

"Opinia domnului Sova nu este unica in Romania. Responsabil este, partial, sistemul de invatamant. Holocaustul nu a facut parte din programa scolara decat din 1998, insa pana in anul 2004, unele carti de istorie reiterau scenariul comunist potrivit caruia ororile au fost comise in alta parte. In 2004, Comisia Wiesel (Comisia Internationala de Studiere a Holocaustului in Romania) a prezentat un raport care a determinat autoritatile sa accepte oficial ca deportari si crime impotriva evreilor au avut loc pe teritoriul Romaniei", se arata in articol.

Nicio facultate de istorie din cadrul universitatilor romanesti nu ofera cursuri despre Holocaust, iar multi profesori nu sunt suficient de bine pregatiti pentru a preda acest subiect, scrie The Economist.

"Istoria care se preda este a poporului roman si nu a Romaniei. Studentii inca sunt invatati despre cat de ospitalieri au fost intotdeauna romanii si despre cum au fost ei istoric, intotdeauna victime, nefiind niciodata agresori", spune Felicia Waldman, profesor la Centrul pentru Studii Ebraice Goldstein-Goren din cadrul Universtitatii Bucuresti.

.................................................

"La Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana. Ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odesei", a declarat Sova, citat de Money.ro. "Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre programul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre programul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu", a mai spus Dan Sova.

Dan Sova, despre pogromul de la Iasi

×