x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Economist: Train Băsescu, un fost căpitan de navă aflat în faţa furtunii

The Economist: Train Băsescu, un fost căpitan de navă aflat în faţa furtunii

de Veronica Micu    |    20 Ian 2012   •   06:03
The Economist: Train Băsescu, un fost căpitan de navă aflat în faţa furtunii

Romanii nu pareau a fi un popor aprig la manie. Insa lucrurile s-ar putea schimba dupa ce tara a fost cuprinsa de proteste de strada care nu par sa se apropie de sfarsit, scrie The Economist.

Publicatia britanica noteaza ca revoltele au fost declansate de un conflict public intre popularul medic Raed Arafat si presedintele Traian Basescu, pe tema unui proiect de lege privind privatizarea sistemului medical de urgenta, creatia lui Arafat.

Manifestatiile pro-Arafat au inceput la 13 ianuarie si au atins punctul culminant al violentelor doua zile mai tarziu, "multumita" in parte suporterilor huligani, obisnuiti sa se bata cu politistii. La 16 ianuarie politia a facut peste 100 de arestari, fapt ce a oprit in mare violentele, dar nu a potolit furia. Pe masura ce protestele s-au extins, guvernul roman a anuntat ca va regandi planurile privind sistemul de sanatate. La 17 ianuarie, executivul roman i-a dat lui Arafat postul inapoi, angajandu-se sa-l includa pe acesta in echipa care ar urma sa revizuiasca proiectul de lege.

Insa protestatarii aveau alte planuri. Nu mai putin de 10.000 de oameni si-au continuat protestele in 60 de orase din intreaga tara, cerand alegeri anticipate si demisia lui Basescu. Mai multi manifestanti le-au declarat jurnalistilor ca tratamentul care i-a fost aplicat lui Arafat a fost doar "scanteia" care a declansat protestele, dar ca furia lor este mult mai profunda. Manifestantii au o arie ampla de nemultumiri, de la saracie la efectul masurilor de austeritate legate de un program al FMI si pana la o crestere incoerenta a impozitelor. Unii chiar au cerut intoarcerea Romaniei la monarhie.

La miscarea de protest participa un amestec ciudat de studenti, pensionari si saraci. Pana acum protestatarii s-au tinut deoparte de orice fel de afiliere politica, mai scrie The Economist, amintind ca reprezentanti ai opozitiei care s-au aventurat in Piata Universitatii, inima protestelor, au avut parte de o primire rece. Totusi, in conditiile in care la sfarsitul lui noiembrie urmeaza sa aiba loc alegeri generale (apelurile ca acestea sa se desfasoare mai devreme este putin probabil sa fie luate in seama), protestele marcheaza "startul campaniei electorale", spune Sorin Ionita, analist la Expert Forum.

Sondajele de opinie crediteaza opozitia cu un sprijin mai mult decat dublu fata de Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare. Aceasta inseamna ca, din noiembrie, Traian Basescu, al carui mandat expira in 2014, s-ar putea vedea in postura de a conlucra cu un premier mai putin docil decat Emil Boc, comenteaza The Economist. Concluzia publicatiei britanice este aceea ca, desi poate naviga pe apele involburate ale prezentului, fostul capitan de nava trebuie sa se astepte la furtuni pe viitor. (V.M.)

×