Tiberiu Niţu a depus o cerere la Secţia pentru procurori a CSM în care solicită "continuarea activităţii într-o funcţie de conducere" la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, după încetarea mandatului de procuror general al României.
Solicitarea lui Tiberiu Niţu a fost aprobată în şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori a CSM.
"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a domnului procuror Tiberiu Mihail Niţu, după încetarea mandatului în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în decizia CSM.
Tiberiu Niţu a fost numit în funcţia de procuror general al României la data de 16 mai 2013, iar mandatul său în fruntea Ministerului Public are o durată de 3 ani, respectiv până în mai 2016.
Numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general a stârnit numeroase controverse.
Iniţial, el a fost propus pentru această funcţie în noiembrie 2012 de ministrul Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, însă a primit aviz negativ de la CSM, fiind respins apoi şi de fostul preşedinte Traian Băsescu.
Motivele invocate de CSM au fost faptul că Tiberiu Niţu avea un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare şi adaptare la interviu, precum şi o spontaneitate redusă.
Tot atunci, CSM susţinea că Tiberiu Niţu nu întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar şi din perspectiva structurii de personalitate.
În aprilie 2013, fostul premier Victor Ponta, care îndeplinea şi funcţia de ministru interimar al Justiţiei, la propus din nou pe Tiberiu Niţu la şefia Ministerului Public.
În urma unor negocieri între Traian Băsescu şi Victor Ponta, s-a ajuns la un compromis, Tiberiu Niţu era acceptat pentru funcţia de procuror general, iar Laura Codruţa Kovesi era numită procuror şef al DNA, cele două nominalizări primind aviz pozitiv şi din partea CSM.
AGERPRES