x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţiganii, unul dintre subiectele fierbinţi ale summit-ului de la Bruxelles

Ţiganii, unul dintre subiectele fierbinţi ale summit-ului de la Bruxelles

16 Sep 2010   •   00:00
Ţiganii, unul dintre subiectele fierbinţi ale summit-ului de la Bruxelles
Sursa foto: /Reuters

Expulzarea a sute de ţigani în România şi Bulgaria de către autorităţile franceze va fi unul dintre subiectele principale ale discuţiilor de la Consiliul European, care a început azi la Bruxelles. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.



Se anunţă o întrevedere tensionată ţinând cont de valul de critici venit dinspre Uniunea Europeană la adresa oficialilor de la Paris.

Liderul de la Elysee, Nicolas Sarkozy, s-a înfuriat după ce Viviane Reding, comisarul european pe justiţie, a comparat expulzările din Franţa cu deportarea ţiganilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.

"Nu putem compara un bilet de avion înapoi în România sau Bulgaria cu trenurile morţii sau camerele de gazare", e de părere Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche.

Aşadar, subiectul expulzării ţiganilor riscă să eclipseze celelalte chestiuni aflate pe agenda reuniunii liderilor din cele 27 de state membre ale UE.

Una dintre principalele probleme este aplanarea divergenţelor apărute în urma crizei datoriilor, dar există numeroase divergenţe legate de acest subiect în ceea ce priveşte crearea de noi sancţiuni - reclamate de Germania - împotriva ţărilor care aplică o politică bugetară prea relaxată.

Printre subiectele aflate la ordinea zilei mai figurează acordarea unui ajutor pentru Pakistan, care ar putea include şi o suspendare a taxelor vamale pentru o serie de produse din aceasta ţară.

De asemenea, se va încerca gasirea unei solutii asupra acordului de liber schimb intre UE si Coreea de Sud, blocat in prezent de Italia, care se teme de consecintele pentru industria sa auto.

Pe agenda figureaza si analizarea relatiilor dintre UE cu "partenerii strategici", in special cei asiatici, si locul Uniunii in lume, in momentul in care exista riscul unei marginalizari a Bruxellesului in procesul de mondializare.

×
Subiecte în articol: observator