La aproape 19 ani de la revoluţia din decembrie 1989, instanţa supremă a pronunţat ieri decizia finală în procesul privind evenimentele de la Timişoara. Generalii (r) Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost găsiţi vinovaţi de comandarea uciderii şi rănirii revoluţionarilor.
La aproape 19 ani de la revoluţia din decembrie 1989, instanţa supremă a pronunţat ieri decizia finală în procesul privind evenimentele de la Timişoara. Generalii (r) Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost găsiţi vinovaţi de comandarea uciderii şi rănirii revoluţionarilor.
Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a menţinut ieri condamnările la câte 15 ani de închisoare în cazul generalilor (r) Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac.
LA AFLAREA VERDICTULUI
Generalul Chiţac a preferat să audă personal verdictul şi a declarat apoi că întregul proces a fost "o mascaradă" săvârşită cu încălcarea flagrantă a Codului de procedură penală. Potrivit lui Chiţac, totul ar fi fost "dictat din umbră" de un anume Constantinescu. Generalul nu a vrut să dezvăluie numele complet al personajului invocat, dar a precizat că "nu este vorba despre fostul preşedinte Emil Constantinescu". Victor Athanasie Stănculescu nu s-a prezentat în faţa judecătorilor pentru a afla decizia. Acesta a comunicat însă presei că ar suferi de pleurezie şi că ar fi internat într-un spital. Câteva ore mai târziu, generalul a organizat o conferinţă de presă şi şi-a susţinut în continuare nevinovăţia.
ADEVĂRURI PĂSTRATE CU GRIJĂ
Stănculescu a declarat că nu a dat niciodată ordinul de tragere şi că, dacă nu determina căderea lui Ceauşescu, revoluţia nu ar fi fost vreodată terminată. El a susţinut că în decembrie 1989 "s-a dorit ca România să fie împărţită în trei bucăţi principale. Banatul îl voiau sârbii, partea de est – ruşii, iar partea centrală o voia vestul. Asta a fost. Era să ajungem în pragul unui război civil dacă nu rezolvam problema radicală". "Regret că am predat puterea, preluată cu ajutorul Armatei de la comunişti, unei societăţi civile care nu era destul de matură la acel moment. Acum aş păstra-o până la momentul oportun. Îmi pare rău că această instanţă, în loc să mă trateze ca pe un general şi să mă conducă în faţa plutonului, mă bagă printre puşcăriaşi. Oricum, rămân cu fruntea sus. Nu mi-e frică de ceea ce se va întâmpla, aşa cum nu mi-a fost frică niciodată. În condiţii normale aş mai fi trăit cinci, şase ani, în condiţiile actuale o să văd", a susţinut generalul.
Întrebat de ce crede că a fost găsit vinovat, Athanasie Stănculescu a răspuns: "Pentru că Milea a fost mortul care nu mai există şi Guşă a fost mortul care nu mai există. Întrebaţi-i pe cei din complete". Potrivit generalului, condamnarea sa ar avea drept scop împiedicarea aflării unor adevăruri pe care le ştie, dar nu le va spune pentru a nu mai pune paie pe foc. "Aceste lucruri vor fi aflate după ce eu nu voi mai exista fizic. Am zece casete audio a câte 90 de minute pe care există înregistrările mele din timpul revoluţiei. Sunt undeva în străinătate", a susţinut Athanasie Stănculescu. Mihai Chiţac a fost ridicat aseară de la domiciliu de poliţişti şi dus spre Poliţia Capitalei. Mandatul de executare emis pe numele lui Victor Athanasie Stănculescu a fost şi el pus în aplicare la finalizarea conferinţei de presă organizată de general. După întocmirea actelor necesare, amândoi vor fi trimişi la Spitalul Penitenciar Jilava.
"În ’89 s-a dorit ca România să fie împărţită în trei bucăţi: Banatul îl voiau sârbii, partea de est – ruşii, iar partea centrală, vestul"
Victor Athanasie Stănculescu
Citiţi şi interviul acordat lui Marius Tucă de generalul Stănculescu, în ianuarie 2004, la scurt timp după moartea soţiei sale.
Citește pe Antena3.ro