x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TIMIŞOARA - Bir majorat la gunoi

TIMIŞOARA - Bir majorat la gunoi

de Mircea Opris    |    18 Sep 2008   •   00:00
TIMIŞOARA - Bir majorat la gunoi

Greşelile administraţiei locale în ceea ce priveşte deschiderea unui nou deponeu ecologic pentru Timişoara vor fi plătite cu vîrf şi îndesat din banii localnicilor.



Greşelile administraţiei locale în ceea ce priveşte deschiderea unui nou deponeu ecologic pentru Timişoara vor fi plătite cu vîrf şi îndesat din banii localnicilor.

Pentru că administraţia tărăgănează de 10 ani proiectul deponeului ecologic de la Ghizela, timişorenii vor plăti cu 50% mai mult pentru salubritate deoarece nu există deponeu. După un deceniu de amînări şi patru schimbări de locaţie, "asortate" cu pierderea unor finanţări europene pentru construirea unui deponeu ecologic, serviciul local de salubritate va lovi buzunarele timişorenilor cu o sumpire de zile mari.

Metropolă fără deponeu

Municipalitatea pregăteşte scumpirea serviciilor cu aproape 50% pentru populaţie, deşi în luna mai a acestui an a mai avut loc o mărire a tarifelor, cu 20%. Motivul creşterii tarifelor este, conform Regiei de Salubritate Retim şi a celor din Primăria Timişoara, că momentan nu există o soluţie pentru deponeul ecologic, aşadar este nevoie de investiţii de peste un milion de euro pentru ca bănăţenii să aibă unde să depoziteze resturile menajere de la 1 ianuarie. La acea dată, actuala groapă de gunoi de la Parţa, un veritabil focar de infecţie, va fi închisă. Practic, deponeul de la Ghizela nu există decît în stadiul de a fi desenat pe o hîrtie, în timp ce pe teren nu s-a montat nici măcar un anunţ de construire, iar pînă la noua locaţie nu există nici măcar un drum amenajat. "Cine s-a gîndit la amplasarea deponeului la Ghizela nu s-a gîndit la cetăţenii din Timişoara. Acest lucru aduce tot felul de investiţii, maşini mai mari de transport, staţii de sortare, toate sînt efectul acestei decizii", spune Sorin Grindeanu, viceprimarul Timişoarei.

Gunoiul, produs de lux

Noul proiect al municipalităţii care prevede creşterea tarifului pentru salubritate, de la 1 octombrie, stîrneşte deja scîntei şi dezbateri. Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara a luat poziţie legat de această scumpire făcută pe spatele populaţiei. "De ani de zile se spune că se va realiza un deponeu ecologic pentru Timişoara. Faptul că acest deponeu nu s-a realizat în nici un caz nu poate fi din vina cetăţenilor Timişoarei; vinovaţi sînt toţi cei care aveau atribuţii în acest sens şi nu au reuşit să rezolve problema", a declarat Petru Olariu, preşedintele FALT. El spune că pentru investiţii ar trebui să plătească vinovaţii, adică administraţia judeţeană sau locală. "Solicităm Primăriei Timişoara să renunţe la obligarea populaţiei la eforturi financiare pe care nu le poate suporta şi nici nu e drept; să se găsească o soluţie de finanţare din fondul Consiliului Local şi Consiliului Judeţean aşa cum în cursul anului 2008 au găsit modalităţi de finanţare pentru alte activităţi şi cu sume de cel puţin trei ori mai mari", a mai spus Petru Olariu.

Zece ani de dezbateri

Ministerul Mediului nu a mai prelungit aprobarea pentru deponeul de la Parţa ce înghite anual 150.000 de tone de gunoi. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie pe minimum 6 luni, pînă cînd va fi terminat o parte din deponeul de la Ghizela.


Tarifele ridicării deşeurilor

  • Colectare gunoi de la populaţie Tarif actual 4.18 lei/lună ● Tarif propus 6.19 lei/lună
  • Colectare gunoi de la persoane juridice Tarif actual 41.85 lei/mc ● Tarif propus 64.85 lei/mc
  • Colectare şi transport din resturi interioare Tarif actual 7.1 lei/mc ● Tarif propus 8.59 lei/mc

×
Subiecte în articol: verde! timisoara