x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tinerii basarabeni au venit la București să ceară unirea

Tinerii basarabeni au venit la București să ceară unirea

de Robert Kiss    |    12 Iul 2015   •   22:06
Tinerii basarabeni au venit la București să ceară unirea
Sursa foto: Adrian Manolache

O mie de tineri basarabeni au venit, pe jos, de la Chișinău la Iași, într-un marș pentru unire. Unioniștii au trecut Prutul peste podul feroviar de la Ungheni, acolo unde au fost întâmpinați cu steaguri tricolore, flori și cântece de unire. Duminică, aceștia s-au strâns în Piața Universității din Capitală și s-au deplasat spre Cotroceni. La manifestările din București au participat peste 5.000 de persoane.

Basarabenii au venit cu un mesaj clar pentru președintele Klaus Iohannis, în care i-au transmis că își doresc unirea celor două țări. „Duminică ajungem la București pentru a vă transmite dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorința de unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naționale din 5 iulie de la Chișinău.” „Noi n-am vrut să fim așteptați. Când revii acasă des, mama nu te mai întâmpină cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule președinte, noi vrem să ne certați că n-am spălat cana, nu mai vrem să fim așteptați.” Scrisoarea deschisă a fost semnată „Copiii înstrăinați ai neamului românesc, care își caută drumul spre revenirea acasă”. Președintele Iohannis le-a oferit și un răspuns tinerilor dornici de unire. Acesta i-a felicitat pentru gestul lor și s-a declarat impresionat de drumul pe care basarabenii l-au făcut de la Chișinău la București, în schimb și-a exprimat regretul pentru faptul că nu îi poate întâmpina: „Din păcate, nu voi fi în ţară și nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinși că mi-ar fi făcut o reală plăcere”. De asemenea, președintele a transmis că idealul unirii poate fi împlinit: „Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în uniune, ci și în comuniune.” Și premierul Victor Ponta a felicitat gestul tinerilor basarabeni de a parcurge peste 1.000 de kilometri pe jos într-o încercare de a sensibiliza mediul politic și societatea pentru o reunificare a celor două țări. „Cred că oamenii tineri și sinceri au mai mult curaj și mai multă putere în realizarea acestui destin comun decât politicienii!”, a transmis premierul într-o postare pe o rețea de socializare.

Marșul, intitulat simbolic „Marșul lui Ștefan cel Mare”, s-a încheiat cu o manifestație în jurul Palatului Cotroceni, la care au luat parte câteva mii de persoane.


 

×