O mie de tineri basarabeni au venit, pe jos, de la Chișinău la Iași, într-un marș pentru unire. Unioniștii au trecut Prutul peste podul feroviar de la Ungheni, acolo unde au fost întâmpinați cu steaguri tricolore, flori și cântece de unire. Duminică, aceștia s-au strâns în Piața Universității din Capitală și s-au deplasat spre Cotroceni. La manifestările din București au participat peste 5.000 de persoane.
Basarabenii au venit cu un mesaj clar pentru președintele Klaus Iohannis, în care i-au transmis că își doresc unirea celor două țări. „Duminică ajungem la București pentru a vă transmite dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorința de unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naționale din 5 iulie de la Chișinău.” „Noi n-am vrut să fim așteptați. Când revii acasă des, mama nu te mai întâmpină cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule președinte, noi vrem să ne certați că n-am spălat cana, nu mai vrem să fim așteptați.” Scrisoarea deschisă a fost semnată „Copiii înstrăinați ai neamului românesc, care își caută drumul spre revenirea acasă”. Președintele Iohannis le-a oferit și un răspuns tinerilor dornici de unire. Acesta i-a felicitat pentru gestul lor și s-a declarat impresionat de drumul pe care basarabenii l-au făcut de la Chișinău la București, în schimb și-a exprimat regretul pentru faptul că nu îi poate întâmpina: „Din păcate, nu voi fi în ţară și nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinși că mi-ar fi făcut o reală plăcere”. De asemenea, președintele a transmis că idealul unirii poate fi împlinit: „Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în uniune, ci și în comuniune.” Și premierul Victor Ponta a felicitat gestul tinerilor basarabeni de a parcurge peste 1.000 de kilometri pe jos într-o încercare de a sensibiliza mediul politic și societatea pentru o reunificare a celor două țări. „Cred că oamenii tineri și sinceri au mai mult curaj și mai multă putere în realizarea acestui destin comun decât politicienii!”, a transmis premierul într-o postare pe o rețea de socializare.
Marșul, intitulat simbolic „Marșul lui Ștefan cel Mare”, s-a încheiat cu o manifestație în jurul Palatului Cotroceni, la care au luat parte câteva mii de persoane.