x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tokes vrea să deschidă reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles!.

Tokes vrea să deschidă reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles!.

de Aniela Nine    |    26 Mai 2011   •   05:43
Tokes vrea să deschidă reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles!.

Europarlamentarii UDMR Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European, Csaba Sogor si Iuliu Winkler vor sa deschida la Bruxelles o reprezentanta a Tinutului Secuiesc. Cei trei au lansat o invitatie eurodeputatilor si presei, informeaza dcnews.ro.

Evenimentul ar urma sa aiba loc martea viitoare, pe 31 mai, in Parlamentul European. Invitatia poarta sigla grupului PPE, din care face parte si PDL.

In iulie 2010, la Baile Tusnad, in Harghita, Tokes a declarat ca, daca este nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada pentru obtinerea autonomiei teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mures. Episcopul a afirmat ca, din moment ce Kosovo, o regiune care are dimensiuni similare Secuimii, si-a capatat autonomia, acelasi lucru ar putea sa fie posibil si in asa-zisul "Tinut Secuiesc". "Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar in acel moment UDMR nu va mai fi la guvernare, pentru ca am manifesta impotriva lor", a spus Tokes la Universitatea de Vara "Tusvanyos".

Liderul europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, spune ca situatia este ingrijoratoare, dar nu ar trebui ca lumea sa cada in isterie. "Pe langa institutiile europene sunt un fel de mici ambasade, reprezentante la nivel de oras, microregiuni. Dar ele reprezinta unitati administrativ-teritoriale ale statelor respective, recunoscute de legi, de constitutii. E o tampenie asta cu Tinutul Secuiesc. Poate fi si o provocare, un subiect care sa sune bine in urechile unora. Cam tot ce se intampla rau la nivel european are de obicei legatura cu o situatie interna, cu o criza. Nu stiu de ce domnul Tokes face asta. Probabil ca e vorba si de lupta dintre cele doua partide maghiare din Romania. In randurile PDL nu o sa genereze ingrijorare pentru ca ei l-au sprijinit pe Tokes la scaunul de vicepresedinte. Pe noi ceilalti insa ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca UDMR isi coordoneaza activitatea mai mult cu europarlamentarii maghiari, ca vorbesc doar maghiara. Ingrijorare e suficient, nu trebuie sa ne isterizam, am stiut intotdeauna cu UDMR priveste mai mult spre Budapesta decat spre Bucuresti", a declarat pentru realitatea.net, liderul europarlamentarilor PSD.

×
Subiecte în articol: bruxelles tokes udmr Tinutul Secuiesc