x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice din 2020

Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice din 2020

07 Sep 2013   •   23:36
Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice din 2020

Oraşul Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2020, după ce a câştigat sâmbătă seară turul final de alegeri în care a concurat cu Madrid şi Istanbul.

Primul eliminat a fost Madridul, întrecut la vot de Istanbul. Apoi, "în decisiv", Tokyo a fost ales cu 60 de voturi, faţă de 36 - obţinute de turci.

Competiţia va avea loc, conform primelor informaţii, între 24 iulie şi 9 august 2020.

Tokyo a mai organizat Jocurile Olimpice în 1964 şi devine astfel primul oraş din Asia - gazdă a două ediţii ale JO de vară.

Bugetul de candidatură al oraşului Tokyo este de 55,5 miliarde de euro. Gazdele au deja 15 sit-uri sportive funcţionale, din cele 36 în care se vor organiza competiţiile.

Atuurile japonezilor au fost un fond de garantare de 4,5 miliarde de dolari, o mulţime de hoteluri pentru vizitatori şi fantastica infrastructură de transport. Singurele temeri au fost legate de problema scurgerilor radioactive de la Fukushima.

Istanbulul a fost văzut multă vreme ca favorit pentru JO 2020: oferea un simbol puternic al legăturii dintre oameni - fiind un oraş aşezat pe două continente, şi putea deveni prima gazdă cu populaţie majoritar musulmană care organizează competiţia. Modul în care au fost reprimate protestele antiguvernamentale din această vară i-a diminuat, însă, şansele.

Şi Madridul a fost un candidat puternic, dar problemele sale economice şi şomajul ridicat i-au speriat pe oficialii IOC.

Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, din 2016, va avea loc la Rio de Janeiro.

×