x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Top 500 canale de Youtube românești

Top 500 canale de Youtube românești

de Diana Scarlat    |    07 Mar 2018   •   17:36
Top 500 canale de Youtube românești

Analiza comportamentului consumatorilor de internet, în special a canalelor de Youtube, devine din ce în ce mai importantă pentru marketingul digital, iar nevoia de date din această nouă piață aflată în plină expansiune a mai dezvoltat în România un business care se ocupă de cercetarea lor. De cele mai multe ori sunt analizate strict cifrele - fie că este vorba despre accesări sau număr de like-uri -, care pot întinde și unele capcane, mai ales atunci când sunt obținute prin artificii, însă metodele de analiză se pot îmbunătăți, în timp.

„Retrospectiva Youtube realizată de noi se referă la cele mai importante comunități care s-au creat în jurul canalelor de Youtube, oferind informații despre primele 500 de conturi de Youtube românești. În cazul de față, conturile analizate sunt cele a căror activitate este legată de muzică și vlogging, această activitate având un trend ascendent în România. Analiza poate fi folositoare pentru acele companii care sunt interesate să creeze o strategie de comunicare pe Youtube, punându-le astfel la dispoziție cifre detaliate despre cum a evoluat activitatea pe Youtube în ultimele șase luni și ce tip de content devine mai apreciat sau mai căutat de public, prin numărul de abonați, clipuri postate, vizualizări, comentarii etc.”, explică Diana Petroiu - PR & Social Media Junior Zelist.

 

Din datele furnizate de Zelist Monitor, care analizează evoluția canalelor de Youtube din România, în privința creșterii consumului de vlogs, în topul numărului de abonați ai canalelor, cele ale vloggerilor generaliști se situează pe a doua poziție, cu 24.3%, pe prima poziție aflându-se cele de publisheri muzică (24.6%). Topurile pentru vloggeri analizează trei categorii analizate - Vloggeri generaliști, Specialisti nișe și Conținut gaming încadrarea într-o categorie fiind realizată în funcție de tipul de conținut predominant care este generat. Topurile se referă la conținutul nou și la afișările aferente acestuia, iar rezultatele arată că vloggerii Selly, George Buhnici și MaxINFINITE sunt cei trei lideri pentru fiecare categorie în parte.

Greșeli de raportare la consumator

Conform analizei Zelist, Vloggerul Ilie nu se mai află în top 10 vloggeri, după ce, la începutul lunii decembrie a ales să șteargă din contul de Youtube clipurile postate până la acel moment. Disstrack-urile au fost în trend în a doua jumătate a anului precedent, trei astfel de exemple aflându-se în top 12 videoclipuri la Top content Vloggeri: 22% este creșterea numărului de abonați, comparând luna decembrie 2017 cu luna iulie 2017. Această evoluție poate fi asociată cu creșterea consumului de video online, a consumului de vlogs, dar și cu o accentuare a diversității de conținut video care este uploadat, vizionat și apreciat de public - trend remarcat și de Youtube.

Muzica, în cifre furnizate de Youtube

Analiza Zelist arată că al doilea semestru al anului trecut a adus o mare surpriză în privința rezultatelor retrospectivei acestora: Dani Mocanu este cel mai urmarit artist/muzician din România, 12 dintre videoclipurile postate pe canalul lui în această perioadă având peste 1 milion de vizualizări. Industria muzicală este divizată în publisheri muzică și artiști/muzicieni, pe primele locuri din fiecare categorie situându-se casa de discuri Roton, respectiv Dani Mocanu. 

 

 

×
Subiecte în articol: canal youtube