x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiţia în direct

Tradiţia în direct

de Raluca Cret    |    13 Iul 2008   •   00:00
Tradiţia în direct
AVANPREMIERĂ  ●  La Sighişoara, Tîrgul Meşteşugarilor anunţă Festivalul Medieval
Tîrgul Meşteşugarilor din acest an a fost plasat "strategic", în Cetatea Medievală, unde s-au organizat ateliere de creaţie. Aici s-au înscris prichindeii sighişoreni sau de aiurea, doar pentru a învăţa cum e cu arta tradiţională.

Turiştii care au trecut în ultimele zile prin Sighişoara au avut ocazia de a pleca acasă cu un suvenir autentic. Toate expoziţiile au fost cu vînzare, iar exponatele sînt lucrate manual. Tîrgul este astfel o alternativă la omniprezentele tarabe unde se vînd kitschuri de toate felurile şi culorile. Cele mai cumpărate produse au fost brăţările din lemn sau din piele şi cămăşile de in. Mulţi au preferat icoanele tradiţionale, pictate pe lemn sau pe sticlă. În plus, pe tot parcursul tîrgului, muzeul de istorie a găzduit o expoziţie de costume populare, iar "aroma tradiţiei" a fost completată de muzica şi dansurile populare din zonă.

CONTINUITATE.
Evenimentul, organizat de Fundaţia Veritas în colaborare cu Muzeul de Istorie Sighişoara, a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie, desfăşurîndu-se în perioada 10-12 iulie. La tîrg au participat 35 de meşteşugari veniţi din judeţele Mureş, Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Sibiu, Cluj şi Suceava. Aceştia au expus spre vînzare piese de ceramică, sculptură în lemn, modelaj în lut, sticlă decorativă, pictură pe lemn, ouă încondeiate, tapiserie şi multe altele. În fiecare zi a tîrgului meşterii au organizat cîte un atelier de creaţie, iar ucenicii au încercat să deprindă arta meşteşugurilor străvechi. "Tîrgul Meşteşugarilor a fost gîndit ca o acţiune culturală atît pentru comunitate, cît şi pentru turişti, un eveniment care să fie un prilej de comunicare între meşterii populari, o piaţă de desfacere pentru obiectele de artizanat, o acţiune care îmbină tradiţia artei populare a meşteşugului cu cea a portului şi a cîntecului popular", spun organizatorii evenimentului. Pînă una-alta, Tîrgul Meşteşugarilor a fost şi un preambul al evenimentului anului în cetate, Festivalul "Sighişoara Medie-vală", care va avea loc între 25 şi 27 iulie.

MEŞTERI. "La început am fost mecanic auto. Am urmat însă o şcoală de artă şi aşa am învăţat să modelez sticla. Am început de la modele simple şi am continuat cu unele mai complicate, inclusiv cu figurine de sticlă introduse în alte sticle. Nu e deloc uşor să lucrezi cu acest material, de multe ori greşeşti şi trebuie să o iei de la capăt. Am învăţat în timp că italienii preferă sticlele cu flori înăuntru, în timp ce nemţii vor sticle cu viţă-de-vie", povesteşte Kovacs Denes, venit tocmai din Odorheiu Secuiesc pentru a se mîndri cu lucrările sale la Tîrgul Meşteşugarilor de la Sighişoara. Ca el, alte zeci de meşteri, veniţi din toată ţara, le explică răbdători turiştilor interesaţi cum se modelează lutul, secretul ceramicii de la Korund, ce semnifică florile de pe costumele populare sau cum se înşiră mărgelele pentru un colier atrăgător.

×
Subiecte în articol: observator tîrgul meşteşugarilor