x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiții și obiceiuri de Halloween din diferite zone ale lumii

Tradiții și obiceiuri de Halloween din diferite zone ale lumii

31 Oct 2021   •   10:30
Tradiții și obiceiuri de Halloween din diferite zone ale lumii

Sărbătoarea de Halloween are loc în noaptea de 31 octombrie, în țări din întreaga lume, în special în Statele Unite, Canada şi Marea Britanie, oamenii îmbinând tradiții, simboluri și activități ce au traversat secolele și au unit comunități, cu scopul de a celebra strămoșii.

Halloween, una dintre cele mai vechi sărbători din lume de origine celtică, a fost preluată de popoarele din lumea occidentală şi nu numai. Se presupune că sărbătoarea își are originea în Irlanda, unde evenimentul este marcat, în special în zonele rurale, cu focuri aprinse ca pe vremea celților. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Din punct de vedere etimologic, “Halloween” este o abreviere pentru "All Hallows' Evening".

Printre obiceiurile specifice de Halloween se numără mersul la colindat, costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază și sculptarea dovlecilor.

Colindatul

Copiii se costumează în monștri, vampiri, mumii sau schelete și merg din casă în casă, întrebând “Păcăleală sau dulciuri?/ Trick or treat?”. Cuvântul "păcăleală" presupune că cei ce nu le oferă dulciuri sau bani copiilor vor avea parte de o farsă. Se consideră că tradiția își are originea într-o practică medievală în care mai multe personaje erau invitate pe o scenă. Două dintre acestea se prindeau în luptă. Cel învins era readus la viață de un om care interpreta rolul unui medic. La sfârșitul secolului al XIX-lea, colindatul reprezenta deja o practică de Halloween în Scoția. Tradiția a pătruns și în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea.

Costumele

Costumele tradiționale de Halloween reprezintă strigoi, monștri, vampiri. Pe parcursul timpului, selecția s-a extins, cuprinzând costume ce întruchipează personaje populare din filme, celebrități, prințese și luptători ninja. Mai mult decât atât, nu doar copiii sunt cei ce se costumează, pentru că în anul 2018, peste 30 de milioane de americani au cheltuit aproximativ 480 de milioane de dolari pe articole vestimentare tematice pentru animalele lor de companie. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.

Felinarul lui Jack (Jack-o'-lantern)

Tradiția de a sculpta dovleci și de a pune în interorul lor o lumânare își are originea într-o legendă. Numele provine din povestea irlandezului Jack, un fierar șiret, ce s-a întâlnit cu diavolul. Jack l-a invitat pe diavol să stea la masă cu el. Neavând cu ce să plătească, vicleanul Jack l-a convins pe diavol să se transforme într-o monedă. Atunci, Jack a pus moneda în buzunar, lângă o cruce de argint, ce îl împiedica pe diavol să-și reia forma. În schimbul libertății, diavolul a promis că nu îi va lua viața în următorii zece ani, așa că Jack l-a eliberat. După ce au trecut zece ani, diavolul s-a prezentat din nou la Jack și a fost iar păcălit. În timpul vieții, Jack a comis multe păcate, iar atunci când a murit, nu a fost acceptat în paradis. A fost respins și de diavol, acesta reamintidu-i lui Jack de pactul făcut cu el. Astfel, spiritul lui Jack a fost lăsat să rătăcească. Deoarece era întuneric, demonul i-a aruncat un tăciune aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap. Din acel moment, spiritul lui Jack hoinărește în căutare unui loc unde să se odihnească. De Halloween, oamenii pun simbolic câte un dovleac sculptat în fața caselor, pentru a-i spune lui Jack că nu se poate odihni în locuințele lor. Napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția, dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul indigen, ce era mai accesibili și mai mare în comparație cu napii.

Jocul merelor plutitoare

“Dunking” sau “apple bobbing” presupune apucarea cu dinții a unor mere ce plutesc într-un vas cu apă. Jocul a fost reinterpretat, copiii putând sta în genunchi pe un scaun, ținând o furculiță între dinți. Scopul este de a da drumul furculiței pentru a se înfige într-un măr. Un alt joc frecvent implică legarea și agățarea cu unor mere învelite în sirop. Acestea trebuie mâncate fără a folosi mâinile. Jocul merelor glazurate reprezintă un obicei din Marea Britanie și Irlanda.

Strămoșii sunt comemorați la începutul lunii noiembrie în țări din întreaga lume.

În Mexic și Spania, pe 1 și 2 noiembrie este sărbătorită Ziua Morților ( Día de los Muertos), celor decedați fiindu-le aduse ofrande.

Pe 1 noiembrie, italienii sărbătoresc Ziua Tuturor Sufletelor sau Ziua Tuturor Sfinților (Festa di Tutti i Santi). În amintirea rudelor decedate se fac felinare din dovleci, pe care localnicii le numesc "concas de Mortu" ("capete de mort").

În Polonia, pe 1 noiembrie este sărbătorită Zaduszki. Ziua tuturor sufletelor este marcată prin vizite la mormintele rudelor, unde sunt aprinse candele.

În România, sărbătoarea Moşii de toamnă sau Sâmbăta morților are loc în prima sâmbătă din noiembrie. Sunt ținute slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Sunt spuse rugăciuni pentru ca sufletul celui mort să ajungă la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup.

Noaptea de Sfântul Andrei, celebrată pe 30 noiembrie, este considerată echivalenta sărbătorii de Halloween. În noaptea de Sfântul Andrei, se spune că spiritele ies în lume și că lupii vorbesc, iar oamenii se pot apăra de toate acestea cu usturoi și cu vrăji. Totodată, potrivit tradițiilor populare, spiritele rele pot fi alungate dacă paharele și cănile din locuințe sunt întoarse cu gura în jos. În aceeași noapte, fetele își pot pune sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa alesul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Halloween