x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trafic cu ovule, la o clinică din Bucureşti: Trei persoane reţinute, iar două nu pot părăsi ţara

Trafic cu ovule, la o clinică din Bucureşti: Trei persoane reţinute, iar două nu pot părăsi ţara

20 Iul 2009   •   00:00

Un număr de 28 de persoane au fost aduse cu mandat pentru a fi audiate de procurorii DIICOT, în noaptea de duminică spre luni, în cadrul anchetei privind traficul de ovule. Până în prezent au fost reţinute trei persoane, în cazul altor două fiind dispusă interdicţia de a părăsi ţara.



Este vorba despre patronul clinicii Saabyc, fiul acestuia şi angajata care se ocupa de relaţiile cu clienţii. În prezent firma este sigilată, din sediul ei fiind ridicate mai multe documente, unităţi de calculator, precum şi sume de bani, în valoare de 200.000 de euro. Procurorii au pus de asemenea sechestru pe două maşini de lux care aparţineau patronilor clinicii. Alte 28 de persoane au interdicţia de a părăsi Bucureştiul.

Acţiunea pentru identificarea membrilor reţelei care acţiona pe linia traficului de ovule s-a desfăşurat în Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind efectuate patru descinderi la care au participat luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Membrii reţelei racolau cupluri din străinătate care nu puteau avea copii şi le aduceau în România, scrie Mediafax. Aici, racolau alte persoane care donau ovule pentru fertilizarea în vitro, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota, clinica funcţiona fără autorizaţie. Nu este prima dată când clinica Sabyc este implicată într-un asemenea scandal. Această clinică a făcut obiectul unui scandal în Israel, în anul 2002, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine.

Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei încă din 2005. Însă, doctorul Miron Harry, patronul Centrului Medical Sabyc, a negat atunci orice implicare a clinicii în traficul de embrioni umani.

În urma celor patru descinderi au fost ridicate documente, calculatoare, dar şi peste 130.000 de euro. Din cele 28 de persoane aduse cu mandat pentru audieri, trei au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar alte două, interdicţie de a părăsi ţara.

Potrivit surselor citate, în reţea erau implicaţi şi cetăţeni israelieni. De asemenea, doctorul - o femeie - are naţionalitate israeliană şi cetăţenie poloneză, potrivit aceloraşi surse. Ancheta în acest caz este coordonată de procurorii DIICOT.

UPDATE. Lamborghini Gallardo şi 200.000 de euro, confiscate în cadrul anchetei

Procurorii DIICOT au confiscat suma de 200.000 de euro găsită la clinica particulară precum şi un un autoturism Lamborghini Gallardo aparţinând fiului patronului clinicii. Banii confiscaţi reprezintă sumele oferite de femei din Israel venite la această clinică particulară pentru fertilizare in vitro, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator