x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TRAFIC ÎN BUCUREŞTI/Misiune imposibilă

TRAFIC ÎN BUCUREŞTI/Misiune imposibilă

de Mara Raducanu    |    Iulia Barbu    |    19 Dec 2008   •   00:00
TRAFIC ÎN BUCUREŞTI/Misiune imposibilă

Pentru cei care au avut "norocul" să se afle ieri prin traficul bucureştean misiunea a fost una imposibilă. Nu ştim dacă e de vină spiritul Sărbătorilor, însă în mod cert circulaţia din Capitală se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Ziua ploioasă "a contribuit" şi ea la numeroasele ambuteiaje din trafic.



Bucureşti – locul unde maşinile "au revoluţionat" circulaţia. Unde nu există parcări, nici bun-simţ, iar şmecherii cu "briliante" ultimul tip fac legea. Aşa că nu are cum să ne mai mire când plecăm de dimineaţă de acasă şi petrecem în trafic ore întregi. Sau când un traseu (vezi Casa Presei – Băneasa) făcut, de obicei, în cel mult un sfert de oră ajunge chiar şi la un ceas.

DISPERARE ŞI RESEMNARE!
Claxoane ca la balamuc, capete scoase pe geam  în semn de disperare şi înjurături pe toate limbile… Pe  trotuar, umezeală. Şi, ca de obicei, la primii stropi de ploaie ne inundăm mai ceva ca "Titanicul". În trafic se stă. Şi se stă. Nu pentru că te-ar opri cineva, dar pur şi simplu nu prea ai alte oportunităţi. Cam aşa s-a circulat ieri în anumite zone din Capitală – Carol I., Armenească, Piaţa Rosetti, Şoseaua Ştefan cel Mare, zona Gării de Nord, Strada Ştirbei Vodă, Splaiul Independenţei –, unde s-a mers cu viteza melcului. Deşi poliţia a suplimentat numărul agenţilor de circulaţie, se pare că situaţia în trafic a rămas cam la fel. Deci, oficial pare să ne meargă bine! Neoficial – stăm în trafic de ne crapă capul.

SPAIMA ŞOFERILOR!
Pe Ştefan cel Mare s-au făcut ample lucrări în vara acestui an. S-a schimbat linia de tramvai. Acum multă lume se aştepta ca pe noile linii să circule ceva tramvaie modernizate. Nu mai este cazul! Mai mult, tot în ideea unui trafic mai relaxat, la Obor tramvaiul a fost ridicat peste pasaj. În ciuda lucrărilor şi a investiţiilor, pe Ştefan cel Mare rămâne coşmarul şoferilor bucureşteni.

Ora 11:35. Piaţa Iancului. Nebunia era în plină desfăşurare. Aşezate cuminţi pe trei benzi, maşinile înaintau cu greutate. Oamenii care circulau cu transportul în comun puteau să urce în maşini la fiecare sfert de oră. Cum nimeni nu se mişca, şoferii deschideau uşile pentru oricine se arăta dornic să aştepte la unison. Cum la acea oră cei mai mulţi dintre vârstnici fac piaţa, un cuplu încărcat de plase şi genţi urcă la Piaţa Iancului. Bară la bară, încet spre destinaţie.

Ora 12:00. Obor. Familia încărcată cu plase care urcase de la Piaţa Iancului îşi privea siderată achiziţiile recente. O mână de flori proaspăt cumpărate de la piaţă se ofiliseră uşor. Copilul se trezeşte. Scoate o carte din ghiozdan şi se pune pe citit. În jur, o mare de maşini claxona haotic. Lumea era deja nervoasă.

Ora 12:15. Spitalul Colentina. Un bătrân cu un cărucior de mână urcă istovit în maşină. Nu mai erau locuri pe scaune. Vecinul din dreapta lui îşi mestecă nervos mânerele plasei de plastic. Rupe o bucată de pungă şi o scuipă după ce o mestecă bine. Indignare! Oamenii destul de nervoşi privesc şocaţi la vecinul ciudat care mestecă plastic pur. 10 minute mai târziu, bătrânul cu căruciorul cere să coboare din maşină. O ia la pas, pe trotuar. Cu o voioşie de neimaginat omul depăşeşte lejer maşina.

Ora 12:30. Calea Dorobanţi. Colegii de suferinţă se despart, drumul se îngustase parcă. Nici o melodie bună, nici o carte interesantă sau o conversaţie plăcută nu ar îmbunătăţi o zi începută prost în trafic. Juri că nu mai treci pe Ştefan cel Mare, dar a doua zi o iei de la capăt, cu acelaşi curaj şi încăpăţânare cu care ai făcut-o cu o zi înainte. În Bucureşti, metropola traficului de coşmar!

Protest în Capitală

Aproximativ 130 de persoane, din Bucureşti şi din alte zone ale ţării, au protestat în Capitală, nemulţumite de triplarea taxei auto pentru maşinile second-hand. Protestatarii s-au adunat în jurul orei 12:00 în faţa Muzeului "Grigore Antipa" din Piaţa Victoriei, unde au protestat până la ora 13:00. Apoi au plecat în marş spre Palatul Parlamentului pe traseul Calea Victoriei, Bdul. Naţiunile Unite, platoul de la intrarea în Parcul Izvor. Protestul din Capitală s-a încheiat în jurul orei 15:00, după ce reprezentanţii celor care au participat la acţiune au depus o petiţie la Camera Deputaţilor, ameninţând că, dacă taxa nu va fi anulată, vor organiza un alt miting în Bucureşti la 22 ianuarie. Comisariatul pentru Societatea Civilă a dat în judecată Guvernul, cerând Curţii de Apel Bucureşti anularea actului normativ prin care s-a decis triplarea taxei auto, iar instanţa va lua în discuţie la 20 ianuarie contestaţia.

Pregătiri la frontieră

Poliţia de frontieră a decis suplimentarea personalului în punctele de trecere a frontierei, ajungându-se ca circa 3.000 de persoane să efectueze zilnic acţiuni de supraveghere şi control a cetăţenilor români şi străini care intră sau ies din România. Decizia de suplimentare a fost luată ţinându-se seama de statisticile din această perioadă a anului, când la punctele de frontieră traficul se intensifică de la oră la oră. Astfel, în luna decembrie 2007 au trecut frontiera aproximativ trei milioane de persoane, din care peste 1,8 milioane au fost cetăţeni români (970.000 pe sensul de intrare în ţară şi 830.000 pe sensul de ieşire) şi aproximativ 1.200.000 de cetăţeni străini. Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul şi sudul ţării. Pentru evitarea aglomeraţiei, poliţiştii de frontieră recomandă folosirea tuturor vămilor.
  • Teodora Ivan

×
Subiecte în articol: observator trafic