x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traficanţii de copii din Ţăndărei, trimişi în judecată

Traficanţii de copii din Ţăndărei, trimişi în judecată

de Violeta Fotache    |    30 Iul 2010   •   00:00

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au deferit ieri justiţiei 26 de inculpaţi, acuzaţi de trafic de minori, spălare de bani, constituire de grup de crimă organizată şi deţinerea fără drept a armelor de foc.



Concret, cei 26 de inculpaţi, toţi cetăţeni români de etnie romă din Ţăndărei, sunt acuzaţi că au traficat, prin punctele de trecere a frontierei Turnu şi Nădlac, 181 de minori romi, racolaţi din judeţele Ialomiţa, Constanţa, Vaslui, Brăila, Braşov şi Călăraşi.
Anchetatorii au stabilit că inculpaţii "erau specializaţi în activităţi de crimă organizată pe linia migraţiei ilegale şi a traficului de minori, recrutând victime de etnie romă din mediul comunităţilor rome sărace sau cu handicap fizic, pe care le treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde le exploatau, obligându-le să cerşească sau să comită infracţiuni stradale".

"Inculpaţii se ocupau de cazarea şi transportul minorilor, procurarea documentelor de călătorie, de cele mai multe ori false, a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor. În Marea Britanie, minorii erau trimişi să cerşească, să spele parbrize în intersecţii sau să comită infracţiuni de furt din buzunare, din magazine sau din restaurante, fiind însoţiţi de unii dintre membrii grupului infracţional, banii obţinuţi din aceste activităţi infracţionale ajungând la membrii grupării", se arată în comunicatul de presă remis redacţiei noastre de DIICOT.

Potrivit anchetatorilor români şi britanici care au investigat cazul sub coordonarea EUROJUST, liderii grupului infracţional organizat erau Radu Constantin, zis "Titi Aghiotantu", Schian Nicolae, zis "Poligrad", Dumitru Tase, zis "Chinezul" sau "Coreeanul", Niculae Mircea, zis "Bocioc", şi Drăguşin Gheorghe Ion, zis "Franţ", toţi din Ţăndărei. 18 din cei 26 de inculpaţi sunt deja în stare de arest preventiv, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita.

×
Subiecte în articol: observator