Unsprezece bebeluşi – victime ale incendiului izbucnit in secţia de terapie intensivă.
România este în stare de şoc! O tragedie fără precedent s-a produs în locul unde se dă viaţă - maternitatea. În condiţii încă neelucidate, ieri-seară, un incendiu, urmat de explozie, a avut loc în secţia de reanimare a Maternităţii Giuleşti, în care se aflau sub tratament vieţile plăpânde ale 11 bebeluşi. Ei au fost atinşi instantaneu de pala focului, trei dintre aceştia, arşi fără nici o şansă. Nebunia s-a instalat rapid în spital. Panica, frica, mânia celor internaţi pot fi greu de descris. Forţele de intervenţie au sosit rapid, dar viaţa micuţilor pacienţi din incubatoarele devenite capcane se ţine într-un fir de păr. Ei au fost mutaţi la Spitalul de arşi pentru copii, dar şansele lor sunt mai mult în mâinile lui Dumnezeu decât în cele ale medicilor. Sistemul sanitar dă o dovadă gravă, tragică a stării de colaps în care se află. El a devenit ucigaş.UPDATE: Medicii legişti au finalizat necropsia în cazul a trei dintre cei patru bebeluşi care au murit în urma exploziei de la Maternitatea Giuleşti, în cazul unuia fiind stabilit că a fost intoxicat cu funingine, în timp ce ceilalţi doi au decedat din cauza lipsei de oxigen, a spus procurorul Marius Iacob. Necropsia în cazul celui de-al patrulea bebeluş va fi efectuată miercuri dimineaţă, a spus Marius Iacob.audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, până marţi, nepunându-se problema reţinerii personalului medical.
UPDATE: Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat Marius Iacob, procuror şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului instanţei supreme. Marius Iacob a declarat că au fost audiaţi mai mulţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti, însă asistenta responsabilă de salonul de Terapie Intensivă la momentul producerii incediului nu a putut fi audiată fiind în stare de şoc. Procurorul a mai spus că toate audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, până marţi, nepunându-se problema reţinerii personalului medical. Zece persoane sunt chemate la audieri, de caz ocupându-se Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei. În privinţa cauzei evenimentului, Iacob a spus că există mai multe piste urmărite de specialişti, primele cercetări indicând că incendiul a izbucnit în interiorul salonului, aparatura medicală fiind arsă. Procurorul a mai spus că în paralel cu ancheta specialiştilor s-a dispus necropsia în cazul celor trei bebeluşi decedaţi la Maternitatea Giuleşti, rezultate urmând să fie date în aproximativ 30 de minute.
UPDATE:Toţi copiii au fost identificaţi, iar procurorii vor face teste ADN tuturor bebeluşilor şi părinţilor, pentru a a fi siguri că nu s-a făcut nicio greşeală, a declarat, marţi, subsecretarul de stat Raed Arafat. Testele ADN vor fi făcute tuturor copiilor, atât celor decedaţi, cât şi celor care au supravieţuit, a spus Arafat.
UPDATE: Încă un nou-născut a murit, marţi dimineaţă, la Spitalul Grigore Alexandrescu, după ce medicii au încercat toată noaptea să-l păstreze în viaţă.Acesta suferise arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, iar identitatea sa nu a fost încă stabilită.
După declanşarea exploziei, pacienţii au fost trimişi la mai multe spitale din Capitală. La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" au fost transportaţi, în incubatoare, opt nou-născuţi.
La scurt timp, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat: "Este o tragedie, din păcate, trei dintre nou-născuţi au decedat".
"Este pentru prima dată când se întâmplă o asemenea tragedie: trei bebeluşi decedaţi şi alţi opt într-o stare foarte gravă, cu arsuri pe o suprafaţă între 70% şi 40%, cu căile respiratorii puternic afectate. Patru respiră asistat, cu autorul aparatelor, iar patru sunt monitorizaţi. Patru dintre bebeluşi sunt în stare gravă, iar unul în stare extrem de gravă, având nevoie de resuscitare. Şansele de supravieţuire a celor opt bebeluşi, de doar o zi, sunt simţitor diminuate şi din cauză că sunt prematuri, cu o greutate de aproximativ două kilograme, cu un sistem imunitar deficitar", spunea aseară profesorul doctor Dan Mircea Enescu, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Pentru a face faţă s-au suplimentat liniile de gardă cu medici şi asistente. Astfel că toată noaptea medicii şi asistentele de la secţiile terapie intensivă, neonatologie, chirurgie plastică şi chirurgie ale Spitalului "Grigore Alexandrescu" au fost în stare de alertă.
"Fiecare copil trebuie aşezat într-un pat, într-un mediu steril, pentru ca medicii să-i facă reechilibrarea termică şi pentru a-i curăţa arsurile. Acest accident este cel mai mare care i se poate întâmpla unei fiinţe umane", preciza profesorul Dan Enescu.
Singura şansă, dacă mai poate fi vorba de aşa ceva în aceste condiţii, este că medicii de la "Grigore Alexandrescu" şi-au dovedit experienţa în repetate rânduri, ce-i drept, acest episod fiind cel mai sever. Din primele declaraţii de la "Grigore Alexandrescu", făcute cu puţin înainte de ora 23:00 de directorul medical, doctorul Radu Bălănescu, "toţi cei opt bebeluşi erau stabili, pansaţi, strict supravegheaţi". Dar avertiza că "nu toţi bebeluşii au fost identificaţi". Până la închiderea ediţiei se ştia cu certitudine că sunt cinci băieţi şi trei fete.
Raed Arafat a mai anunţat că, până marţi dimineaţă, Maternitatea Giuleşti va fi evacuată complet: 20 de gravide aflate în travaliu, cinci femei cu cezariană şi lăuzele urmând să fie transportate la Maternitatea Filantropia. Douăzeci de mame şi tot atâţia copii au fost transportaţi de la Maternitatea Giuleşti la Spitalul Caritas. Şi aici personalul medical a fost dublat, a anunţat Bogdan Jansen, managerul spitalului. Măsura mai mult decât necesară pentru a reduce complet orice risc a creat totuşi panică printre părinţii bebeluşilor şi rudele gravidelor.
Raed Arafat, subsecretar de Stat în Ministerului Sănătăţii: "Au fost evacuate în jur de 40 de persoane. Numărul total va fi făcut public măine. Toate gravidele sunt în afara oricărui pericol. Toate datele vor fi făcute publice mâine în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru toţi bebeluşii vor fi efectuate teste ADN pentru a fi siguri de identitatea lor".
Cauza exploziei: Două fire electrice neizolate
Surse judiciare au declarat că explozia produsă în Secţia Terapie Intensivă ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de la neizolarea a două fire.
Conexiunea respectivă trecea prin spatele unui dulăpior din lemn care, din cauza căldurii s-a încins şi a început să ardă mocnit, declanşând incendiul. Aceleaşi surse au precizat că incendiul nu s-ar fi produs dacă respectiva cameră ar fi fost supravegheată.
Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii.
Zona a fost izolată urmând ca specialiştii să realizeze o expertiză care să stabilească exact cauzele producerii exploziei. (Mediafax)
"Doamne, îndură-te de noi, nu ne lua copilaşul!"
Ora 18:46. Pompierii sunt anunţaţi printr-un apel 112 că la Maternitatea Giuleşti din Capitală a avut loc o explozie. Încet-încet, atmosfera în zona Maternităţii Giuleşti devine tensionată. Maşini de Poliţie, Salvări, vreo zece autospeciale ISU au ajuns deja la faţa locului.
Oamenii - de la rudele care au venit imediat la aflarea veştii până la curioşii atraşi de zarvă şi de sirenele Salvărilor - au început să se adune. Aflăm primele informaţii: 11 bebeluşi sunt evacuaţi din secţia de terapie intensivă şi transportaţi la mai multe spitale pentru investigaţii.
Întrebări fără răspuns ale părinţilor care, disperaţi, vor să ştie ce se întâmplă. Inima le trasare când bebeluşii sunt scoşi din spital, încercând să-şi facă loc printre mulţime pentru a afla despre ce micuţ este vorba. "Cine era? Cum era? Copilul meu, copilaşul meu", plâng mămicile care aveau copiii internaţi la secţia blestemată. Tăcerea omoară. Doar comentariile oamenilor - unii înjură de mama focului condiţiile sanitare din România, alţii se întreabă stupefiaţi cum de s-a putut întâmpla aşa ceva - mai sparg tensiunea celor care aşteaptă. "Cât o s-o mai ţinem aşa?
Încă o tragedie prin spitalele noastre. Sunt pe bandă rulantă în ultima perioadă. Păi, dacă medicii buni ne pleacă...", vorbesc două doamne care au nimerit întâmplător la faţa locului.
Ora 19:25. Tensiunea atinge punctul maxim. Încep să circule zvonuri de moartea a trei dintre nou-născuţi. Părinţii imploră medicii, poliţiştii sau jandarmii să le spună dacă e adevărat şi despre cine este vorba. "Doamne, ce se întâmplă? Vă rugăm, nu ne lăsaţi aşa. Avem dreptul să ştim. Nu se poate. Am fata acolo, nu ştiu dacă e sau nu e bine. Nici bebeluşul pe care l-a născut acum câteva zile. Nu ne lăsaţi aşa. Suntem disperaţi", plânge o doamnă trecută de 50 de ani, care se sprijină sleită de puteri de gardul maternităţii. Din păcate, nu îi răspunde şi nu o lămureşte nimeni cu nimic. "Ai auzit ceva? Sunt morţi trei? Ce se mai aude? Fă, Doamne, să fie bine!", se roagă o altă mamă, uitându-se disperată la maşinile de pompieri care opresc în faţa maternităţii să preiau bebeluşii.
20:45. Autorităţile au decis evacuarea totală a spitalului. Astfel, 26 de mame, cu copiii lor, au fost transportate la diverse spitale din Capitală. Se anunţă oficial decesul celor trei bebeluşi la Maternitatea Giuleşti. Ceilalţi opt nou-născuţi au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", în stare foarte gravă, având arsuri peste 50% din suprafaţa corpului.
Surse judiciare citate de Mediafax susţin că incendiul s-ar fi declanşat în urma unui scurtcircuit în secţia de terapie intensivă pentru nou-născuţi. Marius Iacob, procurorul-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, va prelua cazul, iar în această dimineaţă o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti va merge la Maternitatea Giuleşti pentru a stabili dacă este vorba despre o încălcare a legislaţiei muncii. Însă, pentru părinţii care trăiesc această tragedie durerea este fără margini. Indiferent a cui este vina sau de rezultatele anchetei, un lucru e sigur. Copilaşii lor nu mai sunt. Cine plăteşte pentru asta?!
BBC: Sistemul sanitar românesc, în pragul colapsului
Săptămâna trecută, un documentar BBC făcea o analiză a sistemul medical românesc concluzionând că acesta se află în pragul colapsului. "România cheltuie mai puţin pe sănătate decât orice altă ţara din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai grave recesiuni din istorie, plănuieşte să cheltuiască şi mai puţin", spuneau jurnaliştii britanici.